Berita Gerakan

PRK Chini: Larangan calon 18 tahun , Gerakan dakwa SPR mengelirukan

Jun 12, 2020

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa menjelaskan larangan untuk calon 18 tahun bertanding pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Chini tidak lama lagi.

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai menyifatkan kenyataan terbaru SPR sebagai mengelirukan rakyat apabila menyatakan calon berusia 18 tahun ke bawah tidak dibenarkan menjadi calon.

Dominic mendakwa kenyataan tersebut bertentangan dengan kenyataan Pengerusi SPR, Datuk Azhar Azizansebelum ini yang mengesahkan bahawa pelaksanaan perubahan had umur daripada 21 tahun kepada 18 tahun melalui pindaan Perlembagaan Persekutuan Artikel 47 telah mula dikuatkuasakan dalam PRK Tanjung Piai tahun lalu.

“Tetapi berbeza pula untuk piliharan raya kecil Chini kali ini. SPR mengeluarkan kenyataan yang bercanggah atas pindaan tersebut.

”SPR tidak sepatutnya berbuat demikian. Manakala sebarang perubahan berkaitan undang-undang seharusnya diperjelaskan sebaik-baiknya kepada semua supaya ianya tidak menimbulkan salah faham kepada rakyat,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Artikel berkaitan: Pendaftaran pengundi 18 tahun belum dilaksana – SPR

TERKINI : “Pengundi 18 Tahun Belum Boleh Mengundi Lagi” PRK Tanjung Piai – Pengerusi SPR

Perkembangan terkini ini tambah Dominic, seolah-olah SPR menerima campur tangan politik.

“Gerakan berharap SPR tidak dipengaruhi oleh mana-mana campur tangan politik kerana penguatkuasaan undang-undang itu termaktub dalam Perlembagaan.

“Juga berharap, penurunan had umur ini dapat memulihkan perkembangan politik dan ekonomi negara secara sihat,” katanya lagi.

12 Jun lalu, Azhar mengesahkan larangan mana-mana individu berusia 18 tahun menjadi calon pada PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini pada 4 Julai nanti.

Ia susulan daripada pewartaan undang-undang membenarkan individu berusia 18 tahun untuk menjadi calon pilihan raya tertakluk di peringkat kerusi Parlimen.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi