Berita Gerakan

Radzi, tiga Ahli Dewan Negara angkat sumpah

Jul 19, 2021

KUALA LUMPUR – [DIKEMAS KINI] Empat Ahli Dewan Negara mengangkat sumpah jawatan di hadapan Yang Dipertua Dewan Negara Tan Sri Dr Rais Yatim pada Isnin.

Mereka ialah Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin, Datuk John Ambrose, Datuk Teo Eng Tee @ Teo Kok Chee dan Datuk Bobbey Ah Fang Suan.

Ahli Dewan Negara lantikan semula penggal kedua oleh Yang di-Pertuan Agong ialah Radzi yang berkuat kuasa mulai 17 Julai lepas hingga 16 Julai 2024, John Ambrose (mulai 16 Januari lepas hingga 15 Januari 2024) dan Eng Tee @ Kok Chee (Isnin hingga 18 Julai 2024).

Sementara Bobbey adalah lantikan kali pertama pilihan Dewan Undangan Negeri Sabah berkuat kuasa mulai 5 Januari lepas hingga 4 Januari 2024.

Keempat-empat mereka mengangkat sumpah sebagai senator pada majlis yang berlangsung di Dewan Negara, Blok Utama Parlimen di sini.

Rais ketika berucap mengalu-alukan pelantikan empat Ahli Dewan Negara itu mengingatkan mereka supaya melaksanakan segala amanah yang diberikan dengan cemerlang.

“Sumpah yang dilafazkan yang berhormat senator sekalian, harus dijunjung dan didaulatkan dengan segala upaya agar Perlembangaan Persekutuan dan sistem legistatif dapat berfungsi dengan baik.

“Renungkan hal-hal di persekitaran kita dan tanya diri kita bagaimana untuk menjadi senator, wakil rakyat, menteri dan timbalan menteri yang cemerlang untuk rakyat,” katanya.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi