Berita Gerakan

Rundingan aman, tolak ansur kunci pembahagian kerusi PN lancar

Feb 23, 2022

JOHOR BAHRU: Semangat tolak ansur dan mengadakan rundingan secara aman menjadi kunci pembahagian kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) membabitkan parti komponen dalam Perikatan Nasional (PN) berjalan lancar.

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Datuk Dr. Dominic Lou Hoe Chai berkata, setiap parti komponen telah menghantar nama calon dan pemimpin setiap parti mengadakan perbincangan bagi memilih calon yang benar-benar layak.

Beliau berkata, rundingan demi rundingan dilakukan bagi memilih calon berkelayakan dan berpotensi tinggi untuk memenangkan PN di sesuatu kerusi.

“Semangat tolak ansur semasa mengadakan rundingan menjadi teras pembahagian kerusi dapat dilakukan dalam suasana harmoni. Jika ada pertindihan kerusi, kita membuat penilaian agar calon itu mampu memenangkan PN.

“Kita menilai calon itu dari segi kemampuan dirinya serta kekuatan individu dan kelebihan yang dimiliki mereka selain membandingkan dengan peluang calon parti komponen lain.

“Kita tidak boleh mendedahkan terlebih dahulu berapa kerusi yang akan ditandingi oleh calon Gerakan, kita menunggu Pengerusi gabungan (PN) untuk membuat pengumuman,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Ibu Pejabat Gerakan, di sini.

Dominic berkata, Gerakan telah memaklumkan kepada pimpinan tertinggi PN tentang kerusi yang ingin ditandingi pada PRN Johor pada 12 Mac ini.

Katanya, beliau berharap permintaan Gerakan itu dapat dipenuhi apabila pengumuman calon dibuat dalam masa terdekat sebelum hari penamaan calon pada Sabtu ini.

“Apa yang penting calon yang diletakkan mampu memberi kemenangan pada PRN Johor. Siapapun calon yang diletakkan, kita akan menghantar jentera parti untuk memastikan kemenangan kepada PN,” ujarnya.

Tambahnya, setiap calon parti Gerakan akan turut sama menandatangani akujanji bahawa mereka tidak akan melompat parti selepas mandat diberikan sebagai menjadi wakil rakyat.UTUSAN

 

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi