Berita Gerakan

Sedia langkah alternatif untuk projek LRT Pulau Pinang

Nov 29, 2020

GEORGETOWN: Kerajaan Pusat disarankan menyediakan langkah alternatif untuk membantu kerajaan negeri melaksanakan projek Transit Aliran Ringan (LRT) setelah memutuskan tidak memberi jaminan kepada permohonan pinjaman bagi projek berkenaan.

Pengerusi Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) negeri, Oh Tong Keong berkata, projek berkenaan adalah untuk kepentingan rakyat negeri ini secara jangka masa panjang dan kepentingan rakyat seharusnya membatasi pendirian politik.

“Walaupun Gerakan adalah parti pembangkang di negeri ini, namun kita tidak akan sekadar membantah rancangan pembangunan kerajaan negeri.

“Dalam isu ini, Kerajaan Pusat harus mengutamakan rakyat dan bantuan wajar diberikan bagi memastikan projek ini berjalan lancar,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Kerajaan Pusat baru-baru ini memutuskan untuk membatalkan pinjaman RM2.4 bilion dengan sebuah bank serantau, yang perlu dijaminnya bagi membiayai projek LRT Pulau Pinang.

Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, sekiranya perkara itu diteruskan kerajaan akan menanggung beban fiskal yang akan mempengaruhi usaha untuk memulihkan ekonomi yang terkesan kerana pandemik Covid-19.

Menurut Tong Keong, ketika Gerakan mentadbir negeri ini, pemimpin parti berkenaan telah merangka pelan induk pengangkutan negeri yang turut melibatkan projek LRT serta Lebuhraya Lingkaran Luar.

Tambahnya, walaupun Gerakan pernah menggesa kerajaan negeri memberi penjelasan dalam beberapa perkara bagi projek LRT itu, namun perkara itu dibuat untuk kebajikan rakyat.

“Kami berperanan sebagai pemantau untuk memastikan kerajaan negeri tidak melupakan soal kepentingan rakyat dan mengamalkan prinsip integriti ketika melaksanakan projek pembangunan mega ini,” katanya.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi