Berita Gerakan

Sediakan tapak sementara untuk penjaja Medan Selera Tanjung Bungah

Nov 8, 2020

GEORGETOWN: Kerajaan Negeri Pulau Pinang digesa menyediakan sebuah tapak perniagaan sementara untuk penjaja-penjaja Medan Selera Tanjung Bungah di Jalan Sungai Kerian di sini yang musnah dalam kebakaran kelmarin.

Setiausaha Gerakan negeri, Hng Chee Wey berkata, tindakan itu perlu diambil dengan segera bagi meringankan beban penjaja terlibat ketika ekonomi negara merosot akibat penularan Covid-19.

“Kerajaan negeri boleh menggunakan tanah lapang berhadapan lokasi kejadian sebagai tapak sementara untuk penjaja berniaga di sana,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Dalam kejadian kelmarin, Medan Selera Tanjung Bungah yang beroperasi sejak lebih 30 tahun lalu yang menempatkan lebih 30 penjaja musnah dalam kebakaran namun tiada mangsa dilaporkan terlibat.

Menurut Chee Wey, kerajaaan negeri juga perlu merancang dan membina sebuah bangunan atau medan selera baharu serta bersesuaian dengan keadaan semasa di tapak kejadian itu.

“Ini membolehkan penjaja dapat meneruskan perniagaan mereka di tempat yang lebih selesa dengan kemudahan lengkap pada masa depan.

“Dengan ini, bangunan yang bakal dibina dapat menyelesaikan masalah penjaja di tepi jalan dan kesesakan jalan raya di sana yang telah lama wujud,” katanya.

Dalam pada itu, katanya, kerajaan negeri diminta tidak menswastakan bangunan atau astaka  baharu yang bakal dibina  seperti yang berlaku di Pasar Batu Feringghi sebelum ini.

“Pelaksanaan dasar penswastaan telah membebankan penjaja dan peniaga di sana kerana mereka terpaksa membayar sewa lebih tinggi.

“Maka, saya berharap bangunan baharu atau Medan Selera Tanjung Bungah yang bakal dibina dapat dikendalikan dengan sepenuhnya oleh kerajaan negeri setelah siap dibina,” katanya.

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi