Berita Gerakan

Sediakan tapak sementara untuk penjaja Medan Selera Tanjung Bungah

Nov 8, 2020

GEORGETOWN: Kerajaan Negeri Pulau Pinang digesa menyediakan sebuah tapak perniagaan sementara untuk penjaja-penjaja Medan Selera Tanjung Bungah di Jalan Sungai Kerian di sini yang musnah dalam kebakaran kelmarin.

Setiausaha Gerakan negeri, Hng Chee Wey berkata, tindakan itu perlu diambil dengan segera bagi meringankan beban penjaja terlibat ketika ekonomi negara merosot akibat penularan Covid-19.

“Kerajaan negeri boleh menggunakan tanah lapang berhadapan lokasi kejadian sebagai tapak sementara untuk penjaja berniaga di sana,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Dalam kejadian kelmarin, Medan Selera Tanjung Bungah yang beroperasi sejak lebih 30 tahun lalu yang menempatkan lebih 30 penjaja musnah dalam kebakaran namun tiada mangsa dilaporkan terlibat.

Menurut Chee Wey, kerajaaan negeri juga perlu merancang dan membina sebuah bangunan atau medan selera baharu serta bersesuaian dengan keadaan semasa di tapak kejadian itu.

“Ini membolehkan penjaja dapat meneruskan perniagaan mereka di tempat yang lebih selesa dengan kemudahan lengkap pada masa depan.

“Dengan ini, bangunan yang bakal dibina dapat menyelesaikan masalah penjaja di tepi jalan dan kesesakan jalan raya di sana yang telah lama wujud,” katanya.

Dalam pada itu, katanya, kerajaan negeri diminta tidak menswastakan bangunan atau astaka  baharu yang bakal dibina  seperti yang berlaku di Pasar Batu Feringghi sebelum ini.

“Pelaksanaan dasar penswastaan telah membebankan penjaja dan peniaga di sana kerana mereka terpaksa membayar sewa lebih tinggi.

“Maka, saya berharap bangunan baharu atau Medan Selera Tanjung Bungah yang bakal dibina dapat dikendalikan dengan sepenuhnya oleh kerajaan negeri setelah siap dibina,” katanya.