Berita Gerakan

‘Selesaikan projek perumahan mampu milik terbengkalai’

Okt 13, 2021

KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran menyediakan peruntukan khas dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) khusus bagi menyelesaikan isu projek perumahan mampu milik yang terbengkalai di seluruh negara.

Datuk Teo Eng Tee @ Teo Kok Chee berkata, isu itu masih membelenggu rakyat hingga kini, terutama golongan belia yang terpaksa menanggung pembayaran balik pinjaman bank setiap bulan, sedangkan projek berkenaan sudah terbengkalai melebihi 10 tahun.

“Saya ingin menyeru kerajaan supaya memberi perhatian kepada projek perumahan mampu milik yang terbengkalai sejak dulu hingga kini.

“Sebagai contoh, projek perumahan terbengkalai sejak 15 tahun lalu di Taman Sri Molek Perdana, Johor Bahru, membabitkan kira-kira 1,000 pembeli.

“Adakah Kerajaan Persekutuan dan negeri bekerjasama mencari jalan untuk menyelesaikan masalah ini? Pembeli yang menjadi mangsa terpaksa membayar balik pinjaman secara bulanan untuk rumah tidak siap. Adakah ia adil kepada golongan ini?

“Mahukah kerajaan melalui RMK-12, menyediakan peruntukan bagi menyelamatkan projek terbengkalai di seluruh negara demi kebaikan rakyat?” katanya ketika membahaskan RMK-12 di Dewan Negara, hari ini.

Dalam pada itu, beliau menyambut baik perancangan kerajaan untuk membina 500,000 rumah mampu milik dalam RMK-12, namun menzahirkan kebimbangan jika ia tidak mampu dimiliki kebanyakan golongan B40 dan M40 yang sukar mendapat pinjaman bank.

“Di samping menambah bilangan rumah mampu milik, diharapkan kerajaan dapat membantu rakyat khususnya golongan belia yang baru bekerja, untuk mendapatkan pinjaman rumah.

“Mereka menghadapi masalah mendapatkan kelulusan pinjaman bank. Tanpa kelulusan itu, mereka terpaksa menolak tawaran rumah mampu milik yang diterima,” katanya.

Sementara itu, Datuk Isa Ab Hamid pula menggesa kerajaan memberi tumpuan kepada projek infrastruktur jalan raya dan pendidikan untuk masyarakat Orang Asli, sepanjang tempoh lima tahun RMK-12.

Beliau berkata, projek jalan raya bagi menghubungkan kampung Orang Asli, khususnya di pedalaman ke kawasan pekan dan bandar, akan memberi kesan berganda kepada ekonomi kaum itu.

Katanya, 36.1 peratus atau 308 kampung Orang Asli masih dalam lokaliti pedalaman, dengan 41.4 peratus kampung masih mundur, 52.4 peratus kampung bertaraf sederhana dan hanya enam peratus kampung dikategorikan sebagai maju.

“Dalam keadaan jalan sekarang, anak-anak Orang Asli terpaksa ke sekolah seawal jam 5 pagi dengan berhimpit menaiki kenderaan pacuan empat roda, seolah-olah hendak diseludup ke luar negara,” katanya.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi