Berita Gerakan

Sukar jadi kuasa ketiga, Gerakan sertai PN untuk kembali ke parlimen

Mac 12, 2021

Menyedari bahawa sukar untuk memberikan kesan sebagai kuasa politik ketiga, Gerakan memutuskan untuk bergabung dengan Perikatan Nasional (PN), kata presidennya Dominic Lau.

Perkara itu terbukti dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai pada November 2019 ketika calon parti itu kehilangan depositnya. Menurut Lau, situasi itu merupakan sebab di sebalik keputusan untuk bekerjasama dengan PN.

Walaupun pernah mengkritik PN sebagai kerajaan ‘pintu belakang’, Gerakan mengumumkan sokongannya kepada PN pada Mei 2020 dan memohon untuk bergabung dalam gabungan itu tiga bulan kemudian.

Permohonan keahlian Gerakan diluluskan bulan lalu.

Dalam wawancara bersama media berbahasa Cina menjelang mesyuarat agung tahunan esok, dia mengatakan Gerakan, yang semakin suram sejak 2008, menyasarkan untuk kembali ke parlimen dan dewan undangan negeri pada pilihan raya umum (PRU) berikutnya.

Gerakan berada di kemuncak pada 2003 dan 2008 ketika mereka menguasai 10 kerusi parlimen dan 30 kerusi DUN, selain mentadbir kerajaan negeri Pulau Pinang.

Mereka tidak memenangi sebarang kerusi pada PRU 2018.

“Dari 2018 hingga 2019, ketika kami keluar dari BN, kami mempromosikan parti kami sebagai alternatif untuk rakyat.

“Tetapi dalam tinjauan Tanjung Piai, kami menyedari bahawa rakyat tidak bersedia menerima kuasa ketiga.

“Jelas, jika Gerakan terus bertempur dengan dua gabungan politik, yang merupakan Pakatan Harapan dan BN pada masa itu, kita tidak akan dapat menang,” tambahnya.

Lau juga mengakui bahawa keputusan untuk bergabung dengan PN menimbulkan kebimbangan di antara beberapa pemimpin dan akar umbi, yang bimbang ia tidak akan disambut baik penyokong mereka.

Bagaimanapun, dia mengatakan bahawa perkara itu telah diselesaikan.

“Kami secara aktif menjelaskan (keputusan) kepada ahli kami melalui persidangan video. Anggota kami juga dapat melihat hasil usaha kami untuk menjenamakan diri sebagai kuasa ketiga.

“Hampir semua mereka sekarang mengerti mengapa kita perlu bergabung dengan gabungan yang berkongsi nilai-nilai teras kita untuk menghadapi PRU yang akan datang,” tambahnya.

Lau menegaskan bahawa Gerakan menyokong kerajaan PN kerana Perdana Menteri Muhyiddin Yassin meletakkan kepentingan rakyat dan perniagaan di atas politik di tengah pandemik Covid-19.

“Dia melakukan lebih banyak daripada yang dia katakan. Dia tidak banyak berbicara tentang politik. Kita dapat melihat usahanya menangani wabak dan hasilnya,” tambahnya.

Lau juga percaya bahawa komposisi pelbagai kaum Gerakan adalah sebab utama PN, yang merupakan pakatan majoriti Melayu-Muslim, meluluskan permohonan keahlian mereka.

“Semasa perbincangan kami, saya mengatakan kepada perdana menteri bahawa nilai utama kami adalah mempelbagaikan PN, mengubahnya menjadi gabungan pelbagai kaum, agama dan budaya,” tambahnya.

Lau mengatakan parti dan pemimpin PN lain, termasuk Azmin Ali, juga menyambut baik penyertaan Gerakan.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi