Berita Gerakan

Tadbir urus yang baik prasyarat tarik pelaburan

Mac 13, 2021

PETALING JAYA: Malaysia perlu ditadbir dengan penuh amanah dan berintegriti berteraskan prinsip tadbir urus yang baik serta kedaulatan undang-undang untuk menarik lebih banyak pelaburan ke negara ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, antara prasyarat penting menarik lebih banyak pelaburan ke negara adalah mewujudkan iklim pelaburan yang kondusif termasuk mengekalkan kestabilan politik dan melaksanakan tadbir urus yang baik.

“Untuk itu kita perlu memastikan Malaysia kekal stabil, aman dan harmoni serta ditadbir dengan penuh amanah dan berintegriti berteraskan prinsip tadbir urus yang baik dan kedaulatan undang-undang atau rule of law.

“Ini adalah antara faktor penting yang akan menarik lebih banyak pelabur untuk menanam modal di negara ini kerana mereka berasa lebih yakin bahawa pelaburan mereka adalah selamat dan terjamin,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian Persidangan Perwakilan Nasional Ke-49 Parti Gerakan Malaysia (Gerakan) secara dalam talian hari ini.

Dalam pada itu, Muhyiddin selaku Pengerusi Perikatan Nasional (PN) berkata, PN mempunyai peranan penting dalam mewujudkan kestabilan politik, mengekalkan keharmonian rakyat berbilang kaum bersatu padu dalam sebuah negara majmuk, menjunjung prinsip tadbir urus yang baik dalam pentadbiran kerajaan dan menegakkan kedaulatan undang-undang.

Jelas beliau, demikian prinsip-prinsip asas yang menunjangi pembentukan PN.

“Maka dengan itu, marilah kita bersama-sama merapatkan saf dan memperkukuhkan gerak kerja sehingga ke peringkat akar umbi bagi merangka formula terbaik demi kestabilan politik negara dan kemakmuran rakyat jelata.

“We have to stay united across all fronts in order to succeed as one. Apabila kita bersatu hati dan mencapai kestabilan politik yang utuh, segala inisiatif untuk memulih dan membangunkan ekonomi negara akan lebih mudah kita laksanakan,” katanya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi