Berita Gerakan

Tak nampak perancangan DAP rancakkan pelancongan negeri – Gerakan

Mac 24, 2022

GEORGE TOWN – Parti Gerakan Pulau Pinang menyifatkan kerajaan DAP bertindak pasif dalam merancakkan semula sektor pelancongan negeri itu walaupun pembukaan sempadan negara akan bermula 1 April depan.

Pengerusinya, Oh Tong Keong berkata, pihaknya tidak lihat kesungguhan dan persediaan kerajaan Pulau Pinang dalam mengalu-alukan kedatangan pelancong ke negeri ini.

Jelas beliau, kerajaan negeri sepatutnya menggunakan peluang keemasan pembukaan pintu sempadan untuk merancakkan semula industri pelancongan negeri ini yang terjejas teruk akibat pandemik Covid-19.

“Kita semua sedia maklum industri pelancongan merupakan salah satu sektor yang penting dalam ekonomi negeri ini sehubungan itu kerajaan Pulau Pinang harus menggunakan peluang ini untuk mempromosikan produk pelancongan agar dapat menarik lebih ramai pelancong sekali gus memulihkan ekonomi negeri.

“Adakah kerajaan DAP telah melancarkan produk pelancongan baru atau pakej baru sebagai persediaan menyambut pelancong? Sekiranya ada, mereka patut giat mempromosikannya bukan bertindak pasif.

“Bukankah kerajaan DAP mahir dalam teknik pemasaran atau publisiti sebegini? Mengapa rakyat Pulau Pinang tidak dapat melihat dan merasai kesungguhan kerajaan negeri dalam mempromosikan industri pelancongan negeri kita?,” soal Tong Keong.

Pada 8 Mac lalu, Kerajaan Persekutuan memutuskan sempadan negara dibuka bermula 1 April ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan tersebut dibuat berdasarkan tiga perkara asas iaitu panduan sains dan fakta terkini berkaitan Covid-19, membandingkan keperluan pembukaan sempadan di negara lain dan memberikan keselesaan kepada pengembara.

“Malaysia adalah destinasi terbuka dan boleh dikunjungi semua. Dengan pembukaan semula sempadan, rakyat malaysia yang ada dokumen sah boleh keluar masuk seperti biasa dan boleh pergi ke mana-mana negara yang turut membuka pintu sempadannya.

“Kementerian yang berkaitan juga akan mengeluarkan SOP pembukaan sempadan negara secara terperinci dalam masa terdekat,” katanya. – MalaysiaGazette

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi