Berita Gerakan

TERKINIIsu telur, sayur pun kerajaan tak dapat selesai – Gerakan

Feb 3, 2023

Gerakan menyindir kerajaan berhubung caranya menangani masalah bekalan telur ayam dalam pasaran serta kenaikan harga sayur-sayuran.

Timbalan pengerusinya, Oh Tong Keong berkata jika masalah kecil seperti itu pun tidak dapat diselesaikan,  adakah kerajaan boleh diharap untuk menerajui pembangunan ekonomi negara.

Merujuk kepada dakwaan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mendakwa harga sayur-sayuran meningkat sehingga 160 peratus sejak sebulan yang lalu, Oh mempersoalkan tindakan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) dalam menangani masalah itu.

“Harga sayur-sayuran telah meningkat sebanyak 160 peratus pada bulan lalu, mengapa kerajaan tidak mengambil sebarang tindakan?

“KPDN harus menyiasat punca kenaikan harga sayur-sayuran supaya rakyat berpendapatan rendah tidak terjejas, dan pada masa sama mengambil tindakan terhadap mereka yang menaikkan harga tanpa sebab dan melanggar peraturan 2010 Kawalan Harga dan Akta Antipencatutan,” katanya.

Pengarah KPDN Pulau Pinang S Jegan semalam mengakui terdapat kenaikan harga 10 jenis sayuran, tetapi katanya tidaklah kerana seperti didakwa CAP, sehingga 160 peratus, dalam tempoh sebulan.

Menurutnya, tomato, timun, kacang buncis, kacang panjang, sawi dan lada benggala merah mencatat kenaikan harga antara 4.03 peratus hingga 71.43 peratus selain terung panjang, bendi, kubis bunga dan lada benggala hijau.

Malah, Jegan berkata, terdapat beberapa premis menurunkan harga 10 jenis bahan mentah dan sayuran hingga melibatkan penurunan sehingga 20.04 peratus.

Dalam kenyataan hari ini, Oh menggesa kerajaan menyelia proses pasaran sayur-sayuran dan pemborongan domestik bagi mengelakkan wujudnya orang tengah yang mengaut keuntungan besar.

Sementara itu, Oh turut mendakwa kualiti telur import dari India tidak setanding dengan harga purata sebiji telur.

“Sebenarnya, kerajaan boleh menaikkan harga siling kepada 50 sen, atau memberi subsidi yang lebih tinggi kepada penternak telur bagi menggalakkan penternak telur tempatan meningkatkan pengeluaran.

“Situasi ini kerana telur yang diimport dari India juga dijual pada harga 50 sen sebiji di pasaran, lebih mahal daripada harga siling yang ditetapkan kerajaan.

“Pendekatan kerajaan ini seolah-olah menghukum penternak telur tempatan secara berniat jahat,” katanya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi