Siaran Akhbar

Wajibkan pemakaian topeng muka kepada pelajar

Jun 11, 2020

Kuala Lumpur, 11 Jun – Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai menyokong keputusan kerajaan membenarkan sesi persekolahan untuk pelajar SPM, SVM, STPM dan STAM dan peperiksaan antarabangsa dimulakan secara berperingkat bermula 24 Jun ini. Sesi pembelajaran tersebut bukan sahaja perlu mematuhi garis panduan, tetapi harus ditambah baik dengan mewajibkan pemakaian topeng muka dalam kalangan pelajar dan guru di sekolah.

Saranan ini merupakan langkah asas untuk mengelakkan penyebaran air liur, sentuhan dan sebagainya berlaku dalam sesi pembelajaran tanpa sengaja. Selain dapat mencegah, ianya dapat mengekalkan tahap displin penjarakan sosial dan amalan pencegahan yang lebih berkesan ketika berada di dalam kelas.

“Biarpun garis panduan yang diperuntukkan seperti pengukuran suhu badan telah dilakukan dan dikuatkuasakan, penggunaan topeng muka harus diwajibkan terutamanya bagi pelajar-pelajar di peringkat sekolah rendah yang akan mula bersekolah secara berperingkat pada masa akan datang. Ianya sejajar dengan misi kerajaan untuk mengurangkan risiko mudah jangkit dalam kalangan kanak-kanak.”

“Selain mahu menggalakkan murid-murid mengamalkan amalan penjagaan kebersihan dan kesihatan, tindakan ini dapat meningkatkan kesedaran amalan pencegahan penyakit berjangkit dalam negara”.

Beliau yang ditemui berkata demikian dalam kenyataanya hari ini.

“Amalan pemakaian topeng muka walaupun dilihat akan merimaskan pelajar mahupun kanak-kanak, namun ianya harus dipraktikkan demi kepentingan bersama.”

Oleh yang demikian, Gerakan berharap kerajaan dapat mempertimbangkan saranan tersebut dalam usaha memutuskan rantaian pandemik ini. Dengan kesempatan ini, Gerakan mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua petugas barisan hadapan yang telah bertungkus-lumus selama hampir 3 bulan berjuang untuk melawan pandemik ini. Jasa kalian sungguh bermakna buat kami.