Berita Gerakan

Wujudkan peluang pekerjaan untuk OKU sepanjang PKPP

Jun 18, 2020

SHAH ALAM – Kerajaan disarankan supaya mewujudkan peluang pekerjaan kepada golongan orang kurang upaya (OKU) dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Ketua Biro Perpaduan Nasional Parti Gerakan, H Puvaniten berkata, sekiranya peluang pekerjaan bagi golongan OKU dapat diwujudkan, ia sudah tentu dapat membantu kehidupan seharian mereka.

Menurutnya, usaha mewujudkan peluang pekerjaan bagi golongan OKU harus dipikul semua pihak termasuk kerajaan dan agensi-agensi negeri.

“Kebanyakan golongan OKU seperti cacat penglihatan, rezeki mereka terjejas berikutan penutupan perkhidmatan pusat urut. Situasi mereka lebih sukar untuk mencari pekerjaan lain berbanding dengan OKU lain.

“Mungkin kerajaan boleh mencari alternatif yang lain untuk golongan OKU ini mencari nafkah sampingan yang lain. Komuniti yang cacat penglihatan ini tidak dapat menjana pendapatan disebabkan kerajaan masih melarang perkhidmatan urut dan refleksologi daripada beroperasi seperti biasa,” katanya.

Puvaniten berkata demikian ketika Majlis Penyerahan Bantuan Barangan Keperluan Harian kepada Golongan Cacat Penglihatan di Kompleks Persatuan Orang Buta Malaysia di Kuala Lumpur di sini hari ini.

Pada masa sama, beliau berkata, sebelum ini kerajaan prihatin di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhiyiddin Yassin menerusi Pelan Jana Semula Ekonomi (Penjana) telah memberi tumpuan secara ‘one-off’ terhadap golongan OKU dan ibu tunggal.

Jelasnya, bantuan kewangan yang diberikan terhadap golongan OKU jelas menunjukkan kerajaan di bawah Perdana Menteri terus komited untuk membela setiap kelompok masyarakat Malaysia dan memastikan setiap individu mendapat manfaat daripada kesejahteraan ekonomi negara.

“Mungkin ada alternatif lain yang boleh diwujudkan oleh pihak kerajaan bagi membantu golongan ini memperoleh peluang pekerjaan yang lain.

“Diharapkan pihak kerajaan dapat mewujudkan peluang yang sama bagi masyarakat yang cacat penglihatan untuk menjana pendapatan dalam tempoh yang sukar ini agar mereka dapat terus menikmati kualiti hidup yang sama dengan golongan yang lain dalam mendepani wabak koronavirus (Covid-19) ini,” katanya.

胡栋强讥安华上台即降油价

胡栋强讥安华上台即降油价

(槟城11日讯)民政党署理主席胡栋强调侃首相拿督斯里安华,如果没患上选择性失忆症,不该只记得2008年的事,而忘了过后的,甚至是发生在2022年的事!

baca lagi