Berita Gerakan

Kuat kuasa undi 18 tahun pada PRU15 – Pemuda Gerakan

Mac 13, 2021

KUALA LUMPUR, 12 Mac  — Perwakilan Pemuda Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) mahu penguatkuasaan usia kelayakan mengundi 18 tahun dilaksanakan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Pemangku Ketua Pemuda Gerakan Wong Chia Zhen berkata penguatkuasaan tersebut termasuk pendaftaran pemilih secara automatik.

“Harap-harap boleh jadilah.Tetapi saya dimaklumkan terdapat beberapa negeri masih belum meluluskan rang undang-undang negeri yang mengizinkan pemuda dan pemudi menyertai proses demokrasi (undi) itu,” katanya ketika berucap pada Persidangan Perwakilan Pemuda Nasional Parti Gerakan ke-33, malam ini.

Beliau berkata parti sebahagian daripada gabungan Perikatan Nasional (PN) itu komited terhadap pembinaan persekitaran politik yang stabil di negara ini dan berpendapat ia hanya wujud melalui komitmen yang berterusan dengan Sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen.

Sebelum ini Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Takiyuddin Hassan berkata pelaksanaan usia kelayakan mengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih secara automatik dijangka dapat dilaksanakan selewat-lewatnya pada Julai tahun ini.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi