Berita Gerakan

Asyik berpolitik hingga lupa Ogos bulan kemerdekaan – Puvaniten

Ogo 4, 2020

KUALA LUMPUR – Para pemimpin politik digesa menghayati bulan kemerdekaan ini dan berhenti untuk berpolitik berpanjangan.

Jangan disebabkan sibuk berpolitik, mereka alpa bulan ini negara adalah bulan kemerdekaan dan tidak memberikan ruang kepada aspek-aspek penghayatan bulan kemerdekaan, kata Ketua Biro Perpaduan Nasional Parti Gerakan, H. Puvaniten.

“Sepatutnya di bulan kemerdekaan ini banyak tanggungjawab bersama yang perlu kita tekankan seperti penghayatan terhadap Jata Negara, Jalur Gemilang, Lagu Negaraku dan Rukun Negara dan betapa pentingnya kita harus menghormati insitutusi kesultanan negara.

”Jangan kita sibuk berpolitik sampaikan lupa perkara-perkara ini. Kalau kita sebagai pemimpin negara tidak endahkan perkara ini siapa yang akan mewar-warkan wujudkan semangat perpaduan dan hayati maksud apa itu Jata Negara dan rukun negara dalam kalangan rakyat.

“Kita perlu menyemarakan semangat ini di kalangan rakyat kita,” katanya.

Puvaniten berkata, beberapa insiden yang berlaku baru-baru ini yang menunjukkan sikap tiada hormat pada Jata Negara, yang mana sebuah buku didakwa telah menghina lambang negara yang boleh dianggap tidak patriotik.

Ditambah pula, dengan kes vandalisme terhadap mural ternyata dengan karya seni Yang di-Pertuan Agong, yang mana prinsip “Kesetiaan kepada Raja dan Perlembagaan” masih tidak dihayati sepenuhnya oleh segelintir pihak, apatah lagi dalam kalangan generasi muda.

”Sebenarnya, banyak perkara berlaku saban tahun yang menunjukkan betapa rakyat Malaysia tidak memandang serius terhadap lambing-lambang keramat negara. Antara yang sering kedengaran ialah penghinaan terhadap lagu Negaraku yang ditukar rentak atau lirik dengan tujuan menghina lagu Negaraku.

”Hal ini jelas menunjukkan betapa terdapat golongan yang cuba mengingkari prinsip dan kedaulatan Rukun Negara,” ujarnya.

Tambah Puvaniten, sambutan bulan kemerdekaan bukan hanya sekadar menyedarkan seluruh rakyat berhubung erti kemerdekaan malah pada masa yang sama perlu mengembalikan semula simbol dan lambang keramat negara agar generasi muda mengenali serta hayati Jata Negara, Jalur Gemilang dan betapa pentingnya prinsip Rukun Negara sebagai tunggak keutuhan negara.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi