Berita Gerakan

Bersidang Demi Rakyat, Bukan Agenda Peribadi – Dominic

Jul 7, 2021

7 JULAI: Semua ahli Parlimen tidak kira penyokong kerajaan mahupun pembangkang perlu mengenepikan segala agenda peribadi dan bersidang demi rakyat.

Presiden Nasional Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai, berkata perkara utama yang perlu diberi perhatian mereka sekarang adalah usaha memerangi pandemik dan Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“Saya berharap semua ahli parlimen tidak mengusik sistem kerajaan yang sedia ada, tidak melancarkan sebarang rampasan kuasa Persekutuan, dan tidak beragendakan impian politik peribadi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Terdahulu, Dominic berkata Gerakan mengalu-alukan pengumuman Pejabat Perdana Menteri berhubung kesediaan kerajaan menasihati Yang di-Pertuan Agong supaya Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 diadakan bermula 26 Julai ini.

“Ini sejajar dengan sistem demokrasi dan keperluan peruntukan-peruntukan perlembagaan di mana sidang ini perlu diguna pakai secara optimum dalam mencapai objektif penerangan dan pembentangan berkaitan Ordinan Darurat 2021 dan situasi semasa pandemik serta pelan pemulihannya.

“Ahli Parlimen juga perlu mengutamakan proses mendapatkan penerangan yang sewajarnya, melontarkan pandangan konstruktif dan membantu pasukan kerajaan dalam usaha pemulihan,” katanya.

Dalam pada itu Dominic juga mengucapkan syabas kepada seluruh warga Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan yang berjaya mencapai angka harian pemberian vaksin COVID-19 melebihi 300,000 dos pada Isnin dan Selasa, dan jumlah pemberian vaksin setakat semalam melebihi 9.6 juta dos.

Beliau berkata ini jelas menunjukkan komitmen dan segala usaha yang dirancang oleh kerajaan berada dalam landasan tepat dan berdasarkan pemulihan.

“Dengan usaha kerajaan melalui pemerkasaan pemberian vaksin, penelitian situasi semasa melalui fasa-fasa pemulihan dan pakej-pakej rangsangan ekonomi, saya berharap persidangan Parlimen yang akan datang terus mengutamakan rakyat dan kebajikannya.

“Tidak ada puak yang cuba membelakangkan keutamaan kepada rakyat dengan sebarang usaha rampasan kuasa. Kini kita perlu bersatu demi rakyat dan Malaysia, bukan masa untuk berpolitik,” katanya.