Berita Gerakan

Bubar DUN P. Pinang, kos tinggi jika buat dua kali PRU – Gerakan

Okt 10, 2022

GEORGE TOWN – Parti Gerakan menyifatkan pembubaran Parlimen ketika ini tidak wajar atas beberapa faktor termasuk dalam keadaan negara berdepan dengan banjir besar.

Bagaimanapun, Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong berkata, semua parti harus menerima hakikat pembubaran Parlimen susulan ia telah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan negeri turut membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) serentak atas faktor penjimatan kos.

“Memang kita tak setuju Parlimen dibubarkan kerana rakyat baru hendak memulakan kehidupan selepas pandemik Covid-19 selain faktor sara hidup ketika ini.

“Tetapi jika kita buat PRU-15 dengan Pilihan Raya Negeri (PRN) secara berasingan ia akan menelan kos yang besar kerana Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu membuat dua kali perbelanjaan.

“Selain itu, ia juga boleh mengelirukan warga emas mengapa mereka perlu keluar dua kali untuk mengundi dalam tempoh yang singkat,” katanya kepada MalaysiaGazette hari ini.

Tambah Tong Keong, keputusan pembubaran Parlimen sudah tidak boleh diubah dan beliau mengharapkan kerajaan negeri di bawah Pakatan Harapan turut mengumumkan pembubaran DUN demi rakyat serta negara.

“Gerakan Pulau Pinang sudah bersiap sedia menghadapi PRU-15 dan kita akan cuba mengembalikan mandat rakyat,” katanya.- MalaysiaGazette

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi