Berita Gerakan

Cadang KM, exco sumbang sebulan gaji bantu rakyat Pulau Pinang

Okt 16, 2020

GEORGETOWN – Pemuda Gerakan Pulau Pinang mencadangkan semua Exco Kerajaan Negeri termasuk Ketua Menteri, Chow Kon Yeow menyumbangkan gaji mereka untuk membantu rakyat di Pulau Pinang yang terjejas akibat wabak koronavirus (Covid-19).

Jurucakapnya, Mohd Aswaad Jaafar berkata, kerajaan negeri harus bertanggungjawab penuh atas penularan wabak Covid-19 yang serius melanda negeri ini sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Menurutnya, kini Penjara Reman Pulau Pinang dan Penjara Jawi menjadi lokasi jangkitan terbaharu yang melibatkan banduan serta merisikokan kakitangan penjara selain turut menjejaskan ahli keluarga mereka.

“Kerajaan negeri harus bertanggungjawab atas pengabaian mereka. Sebagai pengerusi majlis keselamatan negeri, Kon Yeow dilihat tidak mengambil langkah respon yang tepat dan menyebabkan wabak itu menyebar dengan cepat.

“Ketua menteri dan semua exco negeri mesti menderma gaji satu bulan untuk membantu rakyat,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.

Beliau berkata, kerajaan negeri boleh menubuhkan tabung dana sumbangan untuk rakyat Pulau Pinang bagi melawan Covid-19 atau memberikan bantuan relevan melalui pelbagai saluran lain.

Katanya, sekiranya wabak itu terus merebak di negeri ini dan lebih banyak orang terjejas, Kon Yeow dan ahli exco kerajaan negeri harus menyumbangkan gaji mereka untuk membantu rakyat.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi