Berita Gerakan

Cakap tak serupa bikin bila lantik pemimpin politik dalam GLC – Gerakan

Mac 16, 2023

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan Rakyat Malaysia menyifatkan Kerajaan Pakatan Harapan-Barisan Nasional sebagai satu gabungan yang “cakap tidak serupa bikin” kerana melantik beberapa pemimpin parti politik dalam syarikat (GLC).

Naib presidennya, Koo Shiaw Lee berkata, keputusan melantik pemimpin politik dalam syarikat GLC adalah bercanggah dengan pendirian gabungan parti tersebut.

“Sebelum ini, kerajaan telah menamat pelantikan politik serta merta, kononnya nak mengelakkan berlakunya rasuah dan salah guna kuasa dalam syarikat GLC. Tetapi mereka mengulangi kesilapan yang sama dengan melantik ahli-ahli Parlimen UMNO dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam syarikat GLC” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas pelantikan Ahli Parlimen Balik Pulau PKR, Bakhtiar Wan Chik sebagai pengerusi MyCreative Ventures Sdn Bhd dan bekas Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki sebagai Pengerusi MARA, agensi di bawah Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW).

Bukan itu sahaja, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah mengumumkan bekas Ahli Parlimen Machang, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub, dilantik semula sebagai Pengerusi FELCRA.

Koo Shiaw Lee yang juga Ketua Penerangan Gerakan berkata, perkara sebegini tidak sepatutnya terjadi lagi.

“Masa dan perhatian mereka akan dibahagikan antara melaksanakan tugas Parlimen dan korporat mereka. Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri sepatutnya dilarang daripada memegang jawatan dalam GLC.

“GLC adalah penjaga kekayaan dan sumber awam dan kita perlu melantik orang yang paling layak untuk menambah nilai kepada entiti korporat ini daripada menghabiskan dananya melalui gaji dan faedah yang lumayan” jelasnya. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi