Berita Gerakan

COVID-19: Dominic Minta DAP Jawab 10 Soalan

Jun 23, 2021

23 JUN: Presiden Nasional Parti Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai, hari ini,  mendesak pemimpin DAP menjawab 10 soalan sebelum parti pembangkang berkenaan sibuk mengkritik usaha berterusan kerajaan Perikatan Nasional (PN) menangani penularan wabak COVID-19.

Dominic berkata beliau tidak berpuas hati dengan sikap pemimpin DAP yang sekadar tahu mengkritik kerajaan tanpa menyumbang dalam menghentikan penularan wabak COVID-19.

“DAP mengabaikan usaha dan kerjasama seluruh warganegara yang kini bermati-matian dalam mengekang pandemik COVID-19. Sebaliknya mereka teruskan propaganda politik mereka dengan membuat serangan dan fitnah kepada kerajaan PN dan menghasut rakyat untuk membenci kerajaan.

“Saya juga meragui apakah peranan yang dimainkan oleh DAP dalam usaha memerangi wabak COVID-19.

Adakah kewujudan DAP hanya demi menumbangkan kerajaan, tanpa mengambil berat negara yang berada dalam keadaan porak peranda akan memberi kesan kepada pembangunan negara?” soalnya dalam satu kenyataan hari ini.

Berikutan itu Dominic menasihati DAP yang mempunyai 42 ahli Parlimen supaya jangan membantutkan usaha seluruh rakyat untuk menewaskan COVID-19 sekiranya mereka tidak ingin menghulurkan bantuan dalam medan peperangan ini.

“Rakyat merasa meluat dengan kekacauan politik. Maka, sudah tiba masanya untuk DAP menghentikan segala permainan politik mereka, bekerjasama dengan kerajaan untuk memerangi wabak COVID-19.

“Bagaimanapun tidak nafi bahawa terdapat kekurangan dalam usaha kerajaan membanteras penularan COVID-19, tetapi beliau berpendapat kerajaan tetap mencuba sedaya upaya untuk menewaskan pandemik ini. Ataupun DAP enggan mengakui usaha kerajaan PN dan anggota barisan hadapan dalam menewaskan COVID-19 selama ini?” soalnya lagi.

Berikutan itu Dominic mengemukakan 10 soalan kepada DAP untuk mengesahkan sama ada parti pembangkang berkenaan hanya tahu mengacaubilaukan keadaan politik negara kita semata-mata atau sebaliknya.

Senarai soalan perlu dijawab DAP:

1. Apakah peranan yang dimainkan DAP dalam arena politik negara kita?

2. Adakah mempolitikkan segala isu telah menjadi satu kebiasaan DAP?

3. Adakah motif sebenar DAP berkeras untuk membuka semula persidangan Parlimen adalah untuk menumbangkan kerajaan?

4. Mengapakah DAP menolak penubuhan jawatankuasa yang terdiri daripada wakil kerajaan dan pembangkang bagi meninjau hal pembukaan Parlimen? Apakah agenda tersembunyi DAP dalam isu ini?

5. Adakah DAP tidak dapat menerima dan mengakui jasa dan sumbangan kerajaan PN dan anggota barisan hadapan dalam usaha memerangi COVID-19?

6. DAP mengutamakan kepentingan rakyat atau profit politik mereka ketika mengendali dan menangani sebarang isu?

7. Adakah DAP sanggup melepaskan prinsip mereka atau bekerjasama dengan mana-mana parti demi kepentingan politik mereka?

8. Adakah DAP berharap melihat negara kita dalam keadaan huru-hara, dan adakah DAP merasa gembira sekiranya rakyat membenci kerajaan?

9. Adakah perampasan kuasa dan penggulingan kerajaan merupakan satu-satunya agenda politik DAP?

10. Adakah DAP sedia bekerjasama dengan kerajaan PN untuk memerangi COVID-19, dan sudi mengetepikan perbezaan pendirian politik demi rakyat?