Berita Gerakan

Dapat RM12 juta, namun J-Kom jauh menyimpang

Mac 30, 2023

KUALA LUMPUR: Ahli Dewan Negara mempersoalkan keputusan kerajaan memberi peruntukan yang sangat besar iaitu sebanyak RM12 juta kepada Jabatan Komunikasi Komuniti (J-Kom).

Senator Dato Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata, bagaimana peruntukan bagi pembangunan akan digunakan oleh sebuah agensi yang bernaung di bawah Jabatan Perdana Menteri.

“Adakah J-Kom jaga imej kerajaan campuran apabila Mohammad Agus Yusoff yang juga Ketua Pengarah J-Kom seperti sudah menjadi jurucakap tidak rasmi kerajaan perpaduan.

“Mengapa saya kata begitu, rakyat hendak tahu mengapa Perdana Menteri pergi Arab Saudi, tetapi tidak jumpa raja mereka, dia terus keluarkan kenyataan salahkan pembangkang.

“Seterusnya dia sibuk untuk buat apa hentikan tindakan mengugat kerajaan campuran ini,” katanya ketika perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2023 di Dewan Negara, hari ini.

Agus sebelum ini menyatakan lawatan Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Arab Saudi sebagai berjaya ketika kebanyakan pihak mendakwa suatu kegagalan.

Dominic Lau turut menasihat bekas pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu supaya memahami tujuan dan fungsi sebenar penubuhan jabatan tersebut oleh kerajaan.

“Saya nak ingatkan J-Kom bahawa fungsi yang tercatat dekat sini jelas menunjukkan tujuannya untuk membina komuniti, membangun komuniti dan memimpin komuniti.

“Bukannya menjadi jurucakap kepada kerajaan campuran ini, jadi saya memohon menteri yang berkenaan bagi tahu bagaimana peruntukkan RM12 juta boleh digunakan,” katanya. – HARAKAHDAILY 30/3/2023

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi