Berita Gerakan

Dengar suara rakyat tolak asrama pekerja asing

Jan 2, 2024

GEORGE TOWN: Kerajaan Negeri Pulau Pinang harus mendengar suara hati rakyat yang menolak pembinaan asrama pekerja asing di kawasan Teluk Kumbar.

Timbalan Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Oh Tong Keong berkata, kerajaan negeri khususnya Ketua Menteri, Chow Kon Yeow perlu lebih berperikemanusiaan dalam menangani isu tersebut.

”Kerajaan negeri tidak patut sekadar melihat kepada segala urusan permohonan projek pembinaan asrama pekerja asing di Teluk Kumar mengikut prosedur operasi standard (SOP).

”Tetapi juga harus mendengar suara hati rakyat yang disampaikan melalui satu demonstrasi yang diadakan penduduk Teluk Kumbar baru-baru ini,” katanya di sini hari ini.

Terdahulu, lebih 1,000 penduduk tempatan di Teluk Kumbar mengadakan demonstrasi aman Sabtu lalu, bagi membantah serta mendesak Kerajaan Negeri Pulau Pinang untuk segera membatalkan projek pembinaan asrama pekerja warga asing di kawasan tersebut.

Sebelum ini, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perancangan Bandar dan Desa, H’ng Mooi Lye berkata, berdasarkan kelulusan yang telah diperakukan di Jawatankuasa Perancang Negeri Pulau Pinang, dianggarkan seramai 32,680 pekerja warga asing akan ditempatkan di kawasan Teluk Kumbar.

Menurutnya, maklum balas daripada kerjaan negeri setakat ini seolah-olah menunjukkan langsung tidak ingin membuat pertimbangan yang mesra dan berorientasikan rakyat.

“Keputusan Kerajaan Negeri Pulau Pinang ini adalah amat tidak adil kepada rakyat di Teluk Kumbar.

”Ini kerana kerajaan negeri tidak memandang serius kesan ke atas keselamatan dan kehidupan rakyat di Teluk Kumbar apabila kawasan itu dibanjiri pekerja asing,” katanya.

Tambahnya, penduduk di Teluk Kumbar yang berhak mengundi, merupakan rakyat negeri ini, justeru kerajaan negeri harus memberi perkhidmatan dan mengutamakan kebajikan mereka, bukannya pekerja asing atau majikan pekerja asing.

“Sebarang rancangan pembangunan yang bakal dijalankan di negeri ini perlu dibuat pertimbangan dan keputusannya berdasarkan beberapa kriteria.

”Contohnya sama ada rancangan itu akan memberi impak kepada kehidupan harian, persekitaran, kesihatan dan keselamatan rakyat tempatan,” katanya.

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi