Berita Gerakan

Desak batalkan PSI, Gerakan alu-alukan LRT di Pulau Pinang

Mei 8, 2023

GEORGETOWN – Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) Pulau Pinang mengalu-alukan pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai penambahan dana dalam satu skim yang besar untuk melaksanakan Perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) di Pulau Pinang.

Susulan daripada itu, Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong berharap agar kerajaan negeri membatalkan projek Selatan Pulau Pinang (PSI) dengan segera.

Menurutnya, selain itu, pihaknya berharap agar Anwar mendengar keluhan rakyat mengenai kebimbangan mereka sekiranya projek mega yang melibatkan tiga buah pulau buatan itu masih akan dilaksanakan.

“Kerajaan negeri menyatakan bahawa pengumuman Anwar adalah satu hadiah buat Pulau Pinang dan selaras dengan keinginan rakyat di negeri ini yang inginkan perkhidmatan LRT dilaksanakan.

“Dengan pengumuman yang dibuat dua hari lalu itu juga hampir merealisasikan impian rakyat Pulau Pinang yang bertahun inginkan LRT tetapi Anwar dan kerajaan negeri perlu ingat, rakyat juga menolak projek PSI yang hanya akan merosakkan alam sekitar dan mengganggu keterjaminan makanan.

“Rakyat tetap dengan pendirian mereka iaitu ingin projek tersebut dibatalkan segera dengan alasan-alasan yang kukuh,” katanya ketika dihubungi pada Isnin.

Sabtu lalu, Anwar mengumumkan bahawa kerajaan pusat akan menambah dana dalam satu skim yang besar untuk melaksanakan perkhidmatan LRT di Pulau Pinang.

Anwar berkata, beliau akan mengadakan satu mesyuarat bersama kerajaan negeri untuk membincangkan perkara tersebut dalam tempoh satu hingga dua minggu lagi.

Tambah Anwar, beliau juga mengarahkan supaya projek PSI dikaji semula dan mengecilkan skopnya.

Dalam pada itu, Tong Keong menambah, pihaknya berharap agar Anwar mendengar keluh kesah rakyat dan mengarahkan agar kerajaan negeri membatalkan projek berkenaan dan bukannya dikaji semula atau mengecilkan skopnya.

“Dulu, kerajaan negeri bagi alasan, projek tambakan laut ini adalah untuk pembiayaan projek LRT namun dengan pengumuman Anwar baru-baru ini, kerajaan negeri sudah tiada alasan lagi. Pengumuman penambahan dana oleh kerajaan persekutuan itu sama seperti desakan yang dibuat Gerakan sebelum ini.

“Kita mendesak agar kerajaan persekutuan beri lebih dana kepada Pulau Pinang agar projek berskala besar di Pulau Pinang seperti projek tambak laut tidak perlu dilaksanakan.

“Desakan itu sama seperti BN menerajui kerajaan dahulu yang mana, kerajaan persekutuan ketika itu membiayai dua buah jambatan dalam usaha mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas di Pulau Pinang,” katanya.

Sementara itu, Sahabat Alam Malaysia (SAM) menegaskan bahawa pengecilan skop bagi projek PSI dilihat bukan satu pilihan tepat.

Presidennya, Meenakshi Raman berkata, apa yang digesa oleh SAM sebelum ini adalah membatalkan projek tiga buah pulau buatan, bukannya mengecilkan skop kerjanya.

“Apa yang kami mahu adalah batalkan terus projek tersebut kerana ia tiada justifikasi. Projek itu dilihat tidak penting dan hanya mendatangkan impak buruk terhadap alam sekitar dan komuniti nelayan berdekatan sahaja.

“Kami berharap, dengan pembiayaan daripada kerajaan pusat untuk LRT selain menggunakan tanah alternatif di Seberang Perai, kami berharap agar projek PSI dapat dibatalkan sekali gus dapat menyelamatkan laut di Pulau Pinang.

“Ini kerana, sama ada satu pulau atau tiga pulau, ia tetap akan merosakkan kawasan sensitif alam sekitar dan tempat pembiakan ikan. Sebab itu SAM gesa projek tambak laut ini dibatalkan terus,” katanya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi