Berita Gerakan

Gangguan air. Guna teknologi terkini ganti injap

Dis 8, 2023

GEORGE TOWN: Kerajaan Negeri Pulau Pinang dan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) perlu mengambil langkah dengan menggunakan teknologi terkini untuk menjalankan kerja penggantian injap secara berperingkat bagi mengurangkan impak terhadap rakyat susulan bakal berlaku gangguan bekalan air pada awal Januari tahun depan.

Pengerusi Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) negeri, Oh Tong Keong berkata, pengumuman empat hari gangguan bekalan air di Pulau Pinang mulai 10 hingga 14 Januari tahun depan tanpa sebarang langkah alternatif kepada pengguna berdepan dengan isu gangguan air adalah satu tindakan yang tidak bertanggungjawab.

”Ketua Menteri, Chow Kon Yeow yang juga Pengerusi PBAPP harus memikirkan betapa serius impak gangguan bekalan air selama 96 jam terhadap warga Pulau Pinang.

”Kawasan yang terkesan akibat gangguan air selama empat hari ini adalah termasuk kediaman, restoran, kedai kopi, pusat penjaja, kedai, pejabat, kilang, sekolah, hospital, dan banyak lagi.

“Adalah mustahil untuk peniaga, pihak kilang dan industri menyimpan air yang mencukupi untuk empat hari,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Kira-kira 590,000 pengguna air di negeri ini termasuk pengguna bukan domestik di semua kawasan perindustrian utama akan mengalami gangguan bekalan air selama empat hari mulai 10 hingga 14 Januari tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur negeri, Zairil Khir Johari berkata, gangguan selama empat hari itu tidak dapat dielakkan bagi menampung kerja-kerja penggantian injap utama di Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Dua di Butterworth.

Menurut Tong Keong, gangguan bekalan air itu akan menjejaskan perniagaan berasaskan makanan seperti kedai kopi, penjaja dan peniaga sekali gus menggesa kerajaan negeri atau PBAPP memberi pampasan kepada peniaga yang terkesan.

Tambahnya, kerajaan negeri dan PBAPP juga harus menghantar lori tangki air ke daerah atau kawasan yang bakal terkesan dengan gangguan bekalan air selama empat hari tersebut.

“Kerajaan negeri atau PBAPP mungkin perlu meminjam atau meminta bantuan daripada negeri jiran sekiranya perlu.

“Semua kerja-kerja ini harus dilakukan sebelum gangguan bekalan air berlaku,” katanya. – UTUSAN

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi