Berita Gerakan

Gelandangan sudah jadi isu nasional – Gerakan

Jul 2, 2021

KUALA LUMPUR – Bimbang dengan kadar peningkatan gelandangan di negara ini, parti Gerakan hari ini menggerakkan program ‘Helping Hand Gerakan’ bagi membantu golongan ini.

Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata, gelandangan sudah menjadi isu nasional dan sebagai salah satu komponen dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN), Gerakan nekad turun membantu.

“Semasa penularan Covid-19, kadar gelandangan sudah meningkat antara 20 hingga 30 peratus, oleh yang demikian ibu negara adalah satu tempat yang tertinggi sekali dengan 50 peratus daripadanya terletak di sini disusuli Johor dan Sarawak.

“Sangat penting untuk kita memberikan bantuan dan kita akan bersama-sama mereka untuk atas masalah yang mereka hadapi,” katanya kepada media, hari ini.

Hari ini hampir 100 gelandangan menekan pek makanan, minuman dan buahan yang diedarkan di sekitar Jalan Tun H S Lee, sebentar tadi.

Ia adalah kesinambungan kepada program ‘Kasih Kenyang’ yang digerakkan di seluruh bahagian parti itu sebelum ini.

Tambah Dominic, program Kasih Kenyang yang diberikan Jun lalu sudah meliputi 10,000 isi rumah di seluruh negara. – MalaysiaGazette

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi