Berita Gerakan

GERAKAN Cabar DAP Bertanding Semua Kerusi Majoriti Melayu

Apr 18, 2021

18 APRIL : GERAKAN mencabar DAP agar bertanding di semua kerusi majoriti Melayu dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 bagi membuktikan parti itu bukan memperjuangkan isu kaum.

Presiden GERAKAN, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai menjelaskan DAP hanya menyatakan mereka menolak politik kaum, namun dalam menentukan agihan kerusi pilihan raya, tindakan sebaliknya dibuat.

“Pada analisis kita, ada 42 kerusi Parlimen yang mereka menang, dengan 11 daripadanya adalah (jumlah) pengundi Cina lebih daripada 70 peratus. Ada 12 kerusi pula, pengundi Cina lebih 50 peratus.

“Jadi apabila dia (DAP) kata bukan Cina tolong Cina, Melayu tolong Melayu, India tolong India, (kalau ambil contoh kerusi ditandingi DAP) jelas itu semua tidak berasas,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat parti itu di ibu pejabat GERAKAN di Kuala Lumpur, semalam.

Dalam pada itu, menyentuh kerusi PRU, Dominic memberitahu bilangan kerusi akan ditandingi GERAKAN belum diputuskan buat masa ini namun tumpuan parti itu adalah untuk menarik sokongan masyarakat Cina kepada Perikatan Nasional (PN).

“Untuk tahap ini, apa yang boleh saya maklumkan kita akan bertanding lebih banyak kerusi berbanding ketika kita dalam Barisan Nasional (BN) dulu.

“Jadi fokus kita dalam PRU nanti adalah untuk meningkatkan undi bukan Melayu, bukan Bumiputera di samping rundingan kerusi akan ditentukan dengan parti gabungan PN lain.

“PN juga dijangka meletakkan calon di semua 222 kerusi Parlimen pada PRU-15 (Pilihan Raya Umum Ke-15) bagi menjamin kemenangan yang lebih selesa kepada gabungan itu,” katanya.

Dalam pada itu, beliau juga memaklumkan GERAKAN memutuskan bahawa pemilihan parti itu ditangguhkan selepas PRU, bagi membolehkan mereka membuat persediaan rapi mendepani PRU -15.

“Berdasarkan situasi politik semasa, kita melihat kemungkinan besar selepas darurat, Perdana Menteri (Tan Sri Muhyiddin Yasin) akan membubarkan parlimen.

“Namun akan ada satu syarat juga di mana situasi COVID-19 mesti dalam keadaan terkawal dan baik baru kita boleh laksana pilihan raya. Keselamatan rakyat mesti diutamakan,” katanya.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi