Berita Gerakan

Gerakan dalam misi raih undi bukan Melayu

Mac 13, 2021

Gerakan, yang kini menjadi komponen Perikatan Nasional, sedang dalam misi memenangi hati dan minda pengundi bukan Melayu, kata presidennya Dominic Lau.

Parti itu juga tidak melupakan Pulau Pinang, yang dianggap sebagai negeri terpenting dalam pilihan raya umum akan datang.

Gerakan menguasai negeri itu selama hampir empat dekad sebelum hilang kuasa pada pilihan raya umum 2008.

Dalam wawancara bersama dengan media China, Lau ketika disoal jawab, berkata dia akan menyerahkan rundingan kerusi kepada majlis presiden PN.

“Mesyuarat (majlis presiden) hanya akan berlangsung setelah Perdana Menteri Muhyiddin Yassin selesai kuarantin selepas kembali dari luar negeri,” katanya.

Oleh kerana keutamaan adalah untuk mendapatkan sokongan daripada kaum bukan Melayu, Lau berkata Gerakan tidak akan meminta untuk bertanding di kerusi tertentu.

“Kami bukan parti berdasarkan kaum.

“Kami membincangkan keperluan Malaysia, bukan keperluan kaum tertentu. Kami percaya bahawa pendekatan inklusif penting untuk mentadbir negara ini,” katanya.

Lau juga berkata terdapat negeri tertentu telah melantik wakil Gerakan sebagai naib pengerusi PH.

Ini, tambahnya, memungkinkan mereka untuk ikut serta dalam perbincangan dan perancangan untuk PRU akan datang, yang akan menjadi yang pertama bagi PN sejak ia menawan Putrajaya setelah berlaku rampasan kuasa politik tahun lalu.

Dengan keputusan terbaru Umno memutuskan hubungan dengan Bersatu pada PRU akan datang, Lau meramalkan Gerakan akan bertanding lebih banyak kerusi berbanding ketika ia menjadi sebahagian daripada BN.

“Parti-parti dalam PN (Bersatu, PAS, Star, SAPP dan Gerakan) harus bertanding di semua 222 kerusi parlimen sekiranya Umno mempertahankan pendiriannya.

“Tetapi daripada bertanding di 100 kerusi dan kalah semuanya, saya lebih suka mengenal pasti beberapa kerusi dan memberi tumpuan kepadanya.

“Ini untuk memastikan Gerakan dapat kembali ke parlimen untuk mewakili suara rakyat,” tambahnya.

‘Meningkat 100 peratus’

Berhubung sasaran Gerakan pada PRU akan datang, Lau berpendapat walaupun menang satu kerusi, ia merupakan peningkatan 100 peratus kepada parti itu memandangkan Gerakan tidak mempunyai wakil rakyat pada masa ini.

Pada PRU 2018, Gerakan gagal memenangi sebarang kerusi.

Dalam perkembangan lain, presiden Gerakan itu juga mengulas mengenai Adun Buntong, A Sivasubramaniam yang keluar daripada parti itu untuk menyertai Bersatu.

Lau berkata perkara itu mungkin disebabkan rasa tidak puas hati di peringkat akar umbi parti apabila Sivasubramaniam menyertai Gerakan tahun lalu setelah bersama DAP selama lebih dua dekad.

“Mungkin kita gagal menyelesaikan masalah dengan pantas. Tetapi dia harus beritahu apakah ini alasan dia memilih menyertai Bersatu. Kami menghormati keputusannya,” tambahnya.

Meskipun demikian, Lau berkata adalah tidak sihat bagi wakil rakyat untuk menukar parti walaupun dalam gabungan politik yang sama dan akan membangkitkan perkara itu semasa mesyuarat PH.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi