Berita Gerakan

Gerakan gesa henti berebut jadi PM

Okt 21, 2020

IPOH – Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) Perak meminta mana-mana pemimpin yang berhasrat menjadi perdana menteri ketika ini menghentikan niat mereka memandangkan agenda mengawal wabak Koronavirus (Covid-19) lebih besar.

Pengerusinya, Datuk See Tean Seng berkata, agenda dan cita-cita peribadi pemimpin tertentu harus diketepikan untuk bersama-sama petugas barisan hadapan bagi memutuskan rantaian Covid-19.

Beliau berkata, pihaknya melihat kerajaan sedia ada perlu dikekalkan biarpun kedudukan begitu rapuh sehinggalah penularan Covid-19 ini berjaya diatasi dan ekonomi dapat dipulihkan.

“Sekarang bukan masa berebut nak jadi perdana menteri. Ketika ini, semua kena bersatu termasuk ahli politik. Semua pemimpin politik perlu berkongsi idea untuk membendung masalah yang dihadapi dan menggunakan kepakaran masing-masing untuk memulihara ekonomi negara.

“Jika dilaksanakan Pilihan Raya Umum (PRU) ketika ini pun, rakyat tidak akan berani turun mengundi kerana virus ini masih ada dalam kalangan komuniti. Sudah tentulah kestabilan belum tentu terjamin apabila rakyat tidak ramai yang turun mengundi,” katanya kepada pemberita ketika sidang media di Wisma Gerakan Perak di sini hari ini.

Tean Seng berkata, Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah sepatutnya menjadi pengajaran buat ahli politik untuk meredakan keadaan dan suasana bagi mengelakkan jumlah kes positif Covid-19 di negara ini terus bertambah.

Katanya, kepentingan nyawa manusia mesti menjadi keutamaan berbanding kuasa untuk memerintah kerana negara akan berdepan lebih banyak krisis jika virus ini tidak dibendung segera.

ARTIKEL BERKAITAN: Abdul Hadi sindir pihak utamakan agenda politik

Beliau berkata, semua sepatutnya akur dengan titah Yang di-Pertuan Agong supaya perbalahan politik ini dihentikan segera supaya fokus boleh diberikan kepada usaha untuk memulihkan negara.

Dalam pada itu, Tean Seng berkata, susulan titah Yang di-Pertuan Agong itu, Gerakan sudah menggerakkan kempen menandatangani petisyen secara dalam talian bagi menuntut semua pihak supaya akur dengan titah Seri Paduka.

Menurutnya, orang ramai digesa untuk turut sama menyokong petisyen berkenaan dengan sasaran 500,000 seluruh negara.

Katanya, hasil petisyen itu akan disampaikan kepada Yang di-Pertuan Agong sebagai menyokong titah Seri Paduka untuk menghentikan sebarang perbalahan politik demi kebaikan negara.

Beliau berkata, rakyat di bawah sendiri sudah menyampah dengan situasi politik yang sedang berlaku kerana fokus terhadap memulihkan negara tidak menjadi keutamaan.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi