Berita Gerakan

Gerakan gesa k’jaan beri RM500 untuk penganggur B40

Jun 21, 2020

Timbalan presiden Gerakan Oh Tong Keong menggesa kerajaan memberikan bayaran sebanyak RM500 kepada mereka yang kehilangan pekerjaan di bawah kategori B40 mulai sekarang hingga Disember.

Dalam satu kenyataan hari ini, Oh berkata walaupun kerajaan membenarkan individu mengeluarkan RM500 sebulan dari akaun 2 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka, ia tidak memadai.

“Sekiranya ‘akaun 2’ mereka kosong, maka masa depan (penganggur) akan terjejas. Mereka akan memerlukan wang untuk pendidikan dan bil perubatan anak-anak mereka (pada masa depan),” katanya.

Skim Pengeluaran Akaun 2 i-Lestari membolehkan pencarum mengeluarkan wang sebanyak RM500 sebulan untuk tempoh 12 bulan.

Ia adalah sebahagian daripada Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat, yang juga merangkumi pemberian wang tunai secara one-off antara RM1,600 hingga RM500 untuk individu atau isi rumah dengan pendapatan RM4,000 ke bawah.

Oh berkata ramai yang tidak memiliki kerja berikutan wabak Covid-19 dan yang paling terjejas adalah industri perhotelan, katering, pengangkutan, pendidikan dan peruncitan.

“Ramai ahli ekonomi telah mengingatkan kerajaan supaya berjaga-jaga terhadap kesan daripada wabak Covid-19, tetapi pihak kerajaan tidak mengamalkan strategi yang tepat dan keadaan kini semakin buruk.

“Walaupun kerajaan Perikatan Nasional telah menangani wabak Covid-19 dengan baik, namun (tindakan) dalam membantu rakyat masih perlahan. Kami berharap masalah ini dapat diselesaikan segera,” katanya.

Pada 15 Jun lalu, laporan Statistik Utama Tenaga Buruh Malaysia untuk April 2020, menyatakan kadar pengangguran negara melonjak kepada 5 peratus dan jumlah penduduk yang tiada pekerjaan meningkat 48.8 peratus berbanding tahun sebelumnya kepada 778,800 orang.

Menurut Ketua Perangkawan Malaysia, Mohd Uzir Mahidin, penutupan operasi sebahagian besar perniagaan semasa perintah kawalan pergerakan (PKP) yang dilanjutkan hingga April lalu memberi kesan kepada kehilangan pekerjaan dan menyebabkan pencari kerja berasa sukar untuk mendapatkan pekerjaan.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi