Berita Gerakan

Gerakan kecewa, dakwa Kerajaan Perpaduan gagal kawal harga barang

Feb 5, 2023

GEORGE TOWN: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) mendakwa Kerajaan Perpaduan gagal mengawal harga barangan keperluan rakyat seperti sayur-sayuran dan telur yang dilihat terus meningkat pada masa ini.

Timbalan Presiden Gerakan, Oh Tong Keong berkata, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) perlu segera menyelia proses pasaran sayur-sayuran bagi mengelak orang tengah mengaut keuntungan besar.

”Harga sayur-sayuran telah meningkat lebih 100 peratus pada bulan lalu, jadi kita hairan mengapa agensi kerajaan terlibat tidak mengambil sebarang tindakan.

”Kerajaan Perpaduan perlu menyelesaikan masalah kenaikan sayur-sayuran ini secepat mungkin bagi mengelakkan rakyat tertekan kerana kos sara hidup yang semakin tinggi,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sebelum ini, Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Mohideen Abdul Kader berkata, harga sayur-sayuran di negeri ini meningkat sehingga 160 peratus dan perkara itu turut diakui dalam kalangan peniaga dan pengguna di negeri ini.

Menurut Tong Keong yang juga Pengerusi Gerakan negeri, KPDN perlu segera menyiasat punca kenaikan harga sayur-sayuran supaya rakyat berpendapatan rendah tidak terjejas.

”Pada masa sama, pihak berkuasa juga perlu mengambil tindakan terhadap peniaga dan pemborong yang menaikkan harga tanpa sebab dan melanggar peraturan 2010 Kawalan Harga dan Akta Antipencatutan,” katanya.

Dalam pada itu, ujar beliau, sehingga kini bekalan telur domestik masih tidak mencukupi di pasaran walaupun Kerajaan Perpaduan bertindak mengimport telur dari India.

”Kerajaan Perpaduan lebih suka mengimport telur dari India yang tidak setanding gred C pada harga purata 50 sen sebiji berbanding memberikan subsidi yang lebih tinggi untuk penternak telur tempatan.

”Adakah penternak telur India lebih penting daripada penternak telur tempatan?” katanya. – UTUSAN

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi