Berita Gerakan

Gerakan masih belum temui PM bincang soal kerusi

Jul 18, 2020

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) masih berteka-teki dan enggan memberi bayangan tentang waktu yang sesuai untuk pihaknya mengadakan sebarang pertemuan dengan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presidennya, Datuk Dr Dominic Lau berkata, pihaknya belum berhasrat untuk berbuat demikian termasuk perbincangan mengenai kawasan dan kerusi yang akan ditandingi Gerakan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

“Buat masa ini, kita hanya membuatkan persiapan diri sendiri dahulu. Semua parti politik akan membuat persiapan sama iaitu melibat semula kawasan yang bakal ditandingi sama ada Parlimen ataupun Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Ketika ini, kita memang tumpukan kawasan yang kita nak tanding, malah kita pun dapat senarai nama telah dicadangkan sebagai calon dalam PRU15 akan datang.

“Hari ini bacaan kita PRU15 akan datang itu memang rakyat atau pengundi itu akan pilih bukan sahaja parti tapi calon adalah sangat penting.

“Apa yang kita buat adalah kelayakan calon itu termasuk kelayakan akademik, profesion dan publisiti terutamanya bolehkah calon itu diterima oleh rakyat atau komuniti di kawasan yang mereka nak bertanding,” katanya pada sidang media di ibu pejabat Gerakan di Menara PGRM, hari ini.

Sementara itu, sebagai persediaan awal bagi menghadapi PRU15, Gerakan katanya akan turun padang dan menjalankan kaji selidik dalam kawasan yang sudah dikenalpasti untuk ditandingi wakilnya.

“Untuk mencapai KPI yang telah kita tetapkan dalam objektif pemilihan calon itu, kita akan menghantar satu rombongan ke kawasan itu untuk membuat kaji selidik bersama rakyat untuk.

“Ia bagi mengetahui calon yang kita letak itu boleh diterima atau tidak oleh komuniti di kawasan yang kita bakal tandingi itu,” katanya lagi.

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

10%非土著配额应保留 考不到10A也有机会读预科班

(槟城2日讯)民政党全国署理主席胡栋强建议,考获大马教育文凭(SPM)10A以上各族优秀生获保留预科班录取学额后,原有的土著与非土著90:10录取分配学额也应该继续保留,以让无法考获10A的非土著学生,也有机会通过这配额进入预科班。

baca lagi
小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

小恩惠糊弄人民 政府无视难阻涨价潮

(吉隆坡1日讯)民政党主席刘华才博士形容,调低鸡蛋每个3仙和非住宅电费无法刺激国家经济,人民需要的是完整而全面性振兴经济配套,不是购物广场季节性的降价大优惠。

baca lagi