Berita Gerakan

Gerakan sertai PN kerana prestasi Muhyiddin

Mac 13, 2021

KUALA LUMPUR – Prestasi cemerlang Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menangani pandemik Covid-19 antara faktor utama Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) mengambil keputusan menyertai Perikatan Nasional (PN).

Presidennya, Datuk Dr Dominic Lau berkata, Muhyiddin dilihat kurang berpolitik sebaliknya kuat bekerja berbanding Pakatan Harapan (PH) yang acap kali bercakap soal calon Perdana Menteri dalam kalangan pembangkang.

“Selepas Muhyiddin menjadi Perdana Menteri ke-8 sampai sekarang, apa yang telah dilakukan, beliau tak cakap banyak, beliau cuma bekerja sehabis baik pastikan rakyat mendapat manfaat dan jaga rakyat seperti vaksin Covid-19.

“Saya tak nampak dekat PH sampai hari ini masih bercakap siapa akan jadi Perdana Menteri.

“Kita boleh lihat dua perbezaan pemimpin di negara kita, Datuk Seri Anwar Ibrahim masih bercakap dia mahu jadi Perdana Menteri dan dapat sokongan,” katanya pada sidang media di hari ini.

Dominic juga tidak menafikan Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai, Johor menjadi pengukur kepada keupayaan Gerakan sama ada bergerak secara bersendirian atau bersama gagasan.

“Kita dilihat kepada yang mana satu gabungan yang mampu tunaikan janji dan kerja, ini realiti yang kita kena hadapi.

“Selepas PRK Tg Piai, kita buat keputusan dalam jawatankuasa pusat kerja (CWC) dan kita mesti bersama satu gabungan untuk menghadapi PRU15 akan datang.

“Kita setuju prestasi Tan Sri Muhyiddin yang berjaya lawan Covid-19,” katanya.

Katanya lagi, pergolakan dalam PH khususnya perebutan jawatan Perdana Menteri yang tiada kesudahannya tidak meyakinkan Gerakan untuk bersama gabungan politik dalam PRU15.

“Sampai sekarang kita tak nampak (hala tuju). Rakyat lebih tahu siapa yang demi rakyat, siapa demi kuasa.

“Kita nampak prestasi Tan Sri Muhyiddin dan perjanjian beliau setanding dengan ideologi bagi Gerakan,” katanya lagi. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi