Berita Gerakan

Gerakan seru PRK Gerik dan DUN Bugaya diisytihar darurat

Nov 21, 2020

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan menyembah dan marayu Yang di-Pertuan Agong (YDPA), Al Sultan Abdullah Riayatuddin Al-Mustafa Billah Shah supaya mengisytiharkan darurat di Parlimen Gerik dan Dewan Undangan Negeri Bugaya bagi mengelakkan Pilihan Raya Kecil diadakan di kawasan tersebut.

Presidennya, Datuk Dominic Lau berkata, beliau mahu kerajaan mencadangkan darurat kepada YDPA bagi mengelak peningkatan mendadak kes Covid-19 di negara ini.

“Gerakan menyokong keputusan YDPA yang mengisytiharkan proklamasi darurat mengelak PRK Batu Sapi yang mana ditangguh dan dibatalkan sehingga Covid-19 reda.

“Kami seru kerajaan mencadangkan dan mempersembahkan kepada baginda untuk isytiharkan darurat mengelak PRK Gerik dan DUN Bugaya.

“Kita sudah menerima satu pengajaran dalam PRN Sabah yang kes naik mendadak kepada 1,500 selepas hari mengundi pada 26 September lalu dan ini memang serius jika kita membenarkan satu lagi PRK di negara kita sekali lagi.

“Oleh itu kita harap PRK di Gerik dan Bugaya boleh dibatalkan juga oleh YDPA, pemilihan boleh diadakan apabila pandemik dilandaikan, tetapi nyawa rakyat lebih penting pada ketika ini,” katanya dalam sidang media secara maya selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Pusat parti itu hari ini.

Kerusi Parlimen Gerik kosong berikutan kematian Datuk Hasbullah Osman pada 16 November lalu akibat sakit jantung manakala sehari selepas itu Ahli Dewan Undangan Negeri Bugaya, Manis Muka Mohd Darah meninggal dunia akibat masalah buah pinggang.

Menurut Dominic, kerajaan perlu memandang serius kebimbangan rakyat terhadap pandemik yang boleh membawa maut itu.

“Kita menyeru kerajaan meneliti cadangan kami mengisytiharkan darurat di Gerik dan Bugayan Sabah sehingga Covid di dalam negara terkawal dan reda,” ujarnya.

Tambah beliau, Gerakan tidak mahu melihat peningkatan kes Covid-19 seperti yang terjadi di Sabah selepas Pilihan Raya Negeri diadakan sebelum ini.

 

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi