Berita Gerakan

Gerakan sokong Muhyiddin demi rakyat

Mei 15, 2020

SHAH ALAM – Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) hari ini sebulat suara menyatakan sokongan penuh terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presidennya, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata, keputusan itu diambil demi kepentingan rakyat dan negara terutamanya dalam menghadapi situasi kritikal ketika ini untuk memerangi jangkitan koronavirus (Covid-19).

Beliau berkata, apa yang rakyat mahu pada ketika ini adalah untuk kerajaan mengukuhkan semula ekonomi negara dan memutuskan rantaian Covid-19 dengan segera.

Menurutnya, negara kini menerima impak teruk susulan Covid-19 sehingga ekonomi meleset, rakyat hilang pekerjaan dan sebagainya.

“Disebabkan itu Malaysia perlu kekalkan kestabilan politik untuk memulihkan ekonomi bagi melawan Covid-19.

“Malah, di bawah kepimpinan Muhyiddin sejak menggalas tugas Perdana Menteri pada 29 Februari lalu, beliau menunjukkan prestasi yang sangat memuaskan dalam tempoh kurang 100 hari,” katanya pada sidang akhbar menerusi aplikasi Zoom Meeting bersama petugas media hari ini.

Beliau berkata, sebaik dilantik sebagai Perdana Menteri, Muhyiddin dengan pantas mengambil beberapa pendekatan untuk menangani penularan Covid-19 termasuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) serta Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan terbukti setakat ini pencegahan dibuat sangat berkesan berbanding negara lain.

Menurutnya, kerajaan juga memperkenalkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) berjumlah RM250 bilion serta Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat PKS Tambahan bernilai RM10 bilion bagi membantu perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

“Muhyiddin mengotakan janji untuk bertanggungjawab kepada rakyat dan jelas beliau adalah Perdana Menteri yang mengambil berat soal kebajikan rakyat.

“Justeru, Gerakan sebagai parti politik bertanggungjawab serta profesional kini bersama rakyat untuk memberikan sokongan serta kerjasama sepenuhnya kepada Perdana Menteri dalam mengatasi cabaran ketika ini,” katanya.

Selasa lalu, Barisan Nasional (BN) menegaskan akan menyokong Muhyiddin sebagai Perdana Menteri jika ada usul undi tidak percaya dibuat di Parlimen pada 18 Mei ini.

Namun sehari selepas itu, Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof dalam satu kenyataan memberitahu Persidangan Dewan Rakyat yang dijadual berlangsung 18 Mei ini hanya akan menyaksikan Titah Diraja oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Dalam perkembangan lain, Dominic turut mengingatkan semua parti politik untuk menghentikan pertengkaran politik dan memberi tumpuan kepada usaha memerangi Covid-19 serta memulihkan negara.

“Memang ada golongan politik kata, politik lawan tetap lawan tapi ini bukan masanya,” katanya.

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi