Berita Gerakan

Gerakan syor henti penerbitan buku didakwa hina Jata Negara

Jul 1, 2020

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) mencadangkan agar penerbitan buku yang didakwa menghina Jata Negara, dihentikan pengeluarannya atau ditukar kulit yang baharu, demi menghormati kesucian lambang rasmi kedaulatan negara.

Presiden GERAKAN Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata, perkara tersebut perlu dilakukan kerana selain daripada mengelakkan berlakunya lebih banyak tafsiran, penerbitan buku itu mampu mengundang kontroversi yang boleh menggugat ketenteraman awam.

Katanya, memandangkan penerbit tersebut telah tampil dengan permohonan maaf kepada semua, selain percaya penerbit tersebut tidak berniat mencemarkan Jata Negara, orang ramai diminta untuk tidak membuat sebarang spekulasi yang boleh memburukkan lagi keadaan.

“Sebaliknya, biar pihak berkuasa menjalankan siasatan susulan laporan polis yang diterima sejak kelmarin,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Selain itu, Lau turut mencadangkan agar penerbit bukut tersebut untuk menukar kulit buku itu, jika mahu karyanya terus dibaca dan dijual kepada orang ramai selain menasihatkan semua penerbit buku tidak menggunakan karya berkaitan perkara sensitif sebagai bacaan untuk rakyat.

Sebuah buku bertajuk ‘Rebirth: Reformasi, Resistance, And Hope In New Malaysia’ yang mempamerkan sebuah logo mirip Jata Negara yang diubah suai sebagai penghias muka depan menjadi tular di media sosial, semalam.

胡栋强讥安华上台即降油价

胡栋强讥安华上台即降油价

(槟城11日讯)民政党署理主席胡栋强调侃首相拿督斯里安华,如果没患上选择性失忆症,不该只记得2008年的事,而忘了过后的,甚至是发生在2022年的事!

baca lagi