Berita Gerakan

Gerakan tak risau jika kalah semua kerusi dalam PRU-15

Feb 15, 2021

KUALA LUMPUR: Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) tidak bimbang jika tidak memenangi sebarang kerusi pada Pilihan Ra­ya Umum Ke-15 (PRU-15).

Presidennya, Datuk Dr. Do­minic Lau Hoe Chai berkata, penyertaan parti itu di dalam Perikatan Nasional (PN) bukan atas kapasiti sebagai parti bergerak secara bebas sebaliknya bersama-sama memastikan kemena­ngan gabungan berkenaan da­lam pilihan raya.

Bagaimanapun, katanya, Ge­rakan tetap bersedia pada bila-bila masa jika Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin membubarkan Parlimen bagi pilihan raya umum.

“Memang kita ada calon. Te­tapi soal siapa calon dan kerusi mana yang akan dipertandingkan itu belum masa yang sesuai untuk dibincangkan sebab prio­riti Gerakan adalah melawan wabak Covid-19.

“Gerakan langsung tidak khua­tir mengenai perebutan ke­rusi asalkan PN menang malah akan memastikan jentera parti dari segi cawangan, bahagian di setiap negeri sentiasa bersedia.

“Pada masa ini, Gerakan membantu menerangkan agenda PN kepada rakyat selain terus menguatkan struktur parti,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika ditanya pendirian Gerakan dalam berdepan PRU-15 akan datang jika ada ruang untuk parti itu menjadi wakil rakyat semula di kawasan yang akan dipertandingkan. – UTUSAN