Berita Gerakan

Guna masa lapang untuk rakyat bukan berhimpun – Gerakan

Ogo 2, 2021

GEORGE TOWN – Pengerusi Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong membidas tindakan ahli Parlimen pembangkang yang mementingkan agenda peribadi berbanding fokus memerangi pandemik Covid-19.

Tong Keong berkata, Ahli Parlimen harus memanfaatkan ‘masa lapang’ ini mengagihkan bakul makanan yang diperuntukkan RM300,000 kepada mereka oleh kerajaan Perikatan Nasional demi kesejahteraan rakyat  kawasan masing-masing.

“Setiausaha Dewan Rakyat telah memaklumkan kepada ahli Parlimen bahawa tiada sidang khas Parlimen pada hari ini, jadi Ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) tidak patut pergi ke Dewan Rakyat dan berhimpun beramai-ramai.

“Sementara menunggu sidang Parlimen disambung semula, tugas utama ahli Parlimen adalah melawat ke kawasan masing-masing, memberi bantuan kepada mereka bukannya menjadi punca berlaku kacau-bilau.

“Keadaan penularan Covid-19 dalam negara kita semakin serius dengan peningkatan kes positif harian, semua pihak samada dari pihak kerajaan atau pihak pembangkang seharusnya mengetepikan perjuangan politik masing-masing dan memberi fokus kepada usaha memerangi wabak Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Tong Keong, semua ahli politik harus memberi tumpuan berkaitan langkah pencegahan Covid-19 ketika ini berbanding agenda politik.

Jelas beliau, ahli Parlimen pembangkang juga perlu menunjukkan teladan yang baik kepada rakyat dalam memerangi wabak ini.

“Bukankah mereka selalu mengatakan sistem perubatan negara kita akan lumpuh sekiranya kerajaan gagal memerangi Covid-19? Tetapi mereka memilih cara yang berkemungkinan besar akan memburukkan lagi keadaan Covid-19 dalam negara.

“Jangan biar rakyat yang mematuhi SOP menanggung padah disebabkan oleh mereka yang melanggarnya,” tegas Tong Keong. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi