Berita Gerakan

Guna Parlimen ketengah isu rakyat bukan bergaduh – Gerakan

Jul 17, 2021

KUALA LUMPUR – Semua ahli-ahli Parlimen yang akan menghadiri sidang Parlimen pada 26 Julai ini diminta mengetengahkan isu-isu rakyat dan bukan isu bersifat peribadi.

Presiden Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, sidang Parlimen selama lima hari itu seharusnya digunakan untuk menyelesaikan masalah rakyat yang terhimpit dengan penularan Covid-19 dan bukannya bergaduh sesama sendiri.

“Gerakan berharap semua ahli Parlimen yang akan bersidang pada 26 Julai depan tidak menjadikan medan untuk bergaduh, soal perkara yang tidak sepatutnya.

“Hentikan semua perkara-perkara yang tak sepatutnya dan fokus kepada bantu kerajaan untuk tangani Covid-19,’ katanya kepada media selepas Mesyuarat Ahli Jawatankuasa Pusat secara maya hari ini.

Sebelum ini, kerajaan Perikatan Nasional (PN) bersetuju menasihati Yang di-Pertuan Agong supaya Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Ke-14 diadakan selama lima hari bermula 26 hingga 29 Julai dan 2 Ogos ini bagi Dewan Rakyat.

Terbaharu, takwin Dewan Rakyat menjelaskan tiada sesi perbahasan dan pembentangan usul dijangka diadakan pada sidang Dewan Rakyat.

Sesi lima hari itu akan dipenuhi dengan sesi penerangan daripada menteri-menteri Perikatan Nasional.

Dalam sidang media sama, Dominic Lau menggesa agar isu vaksinasi tidak dipolitikkan oleh mana-mana pihak.

“Jangan politikkan isu vaksinasi kerana ia sebenarnya memang mengganggu tugas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham dan KKM untuk menjalankan kerja dengan lebih bertanggungjawab.

“Saya berharap semua rakyat sabar menunggu giliran masing-masing dan saya juga ingin minta sesiapa yang belum mendaftarl bagi mendapatkan vaksin boleh daftar secepat mungkin demi keselamatan diri sendiri, keluarga dan masyarakat,” katanya lagi. – MalaysiaGazette

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi