Berita Gerakan

Guna peruntukan bantu rakyat hidup terdesak – Gerakan

Jun 30, 2021

GEORGE TOWN – Parti Gerakan Pulau Pinang menggesa pihak seluruh wakil rakyat dalam negara mengambil berat berhubung kehidupan rakyat yang semakin terhimpit susulan pandemik Covid-19 ketika ini.

Pengerusi Parti Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong berkata, kempen bendera putih yang mendapat sokongan memberangsangkan sejak kelmarin telah membuktikan kehidupan rakyat terdesak sekali gus mengakibatkan kes bunuh diri meningkat kebelakangan ini.

“Keadaan Covid-19 dalam negara semakin serius sekali gus menyebabkan rakyat terkesan dengan kerana mereka tidak dapat berniaga selain ada yang hilang pekerjaan.

“Jadi ketika rakyat berinisiatif untuk membantu mereka yang memerlukan bantuan, dengan mengibarkan bendera putih, semua wakil rakyat termasuk ahli Parlimen pembangkang juga seharusnya memberi fokus dalam isu ini serta menghulurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan bantuan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tambah Tong Keong, semua ahli Parlimen termasuk wakil rakyat pembangkang perlu memanfaatkan peruntukan RM300,000 diberikan kerajaan pusat untuk membantu rakyat menangani desakan hidup dalam tempoh pandemik.

“Saya berharap agar semua ahli Parlimen turun padang, melawat dan memahami kesukaran dan masalah yang dihadapi penduduk di kawasan mereka dan pada masa yang sama menghulurkan bantuan dengan segera.

“Usaha selamatkan rakyat merupakan tanggungjawab semua pemimpin tidak kira sama ada pemimpin kerajaan mahupun pembangkang.

“Seluruh wakil rakyat harus mengetepikan pendirian politik dan memberi fokus berhubung kebajikan rakyat dalam mengharungi cabaran Covid-19,” ujar beliau. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi