Berita Gerakan

Harapan, aspirasi baharu daripada pucuk pimpinan baharu

Mac 10, 2020

PEMBENTUKAN Kabinet yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam diharap mampu menyelesaikan masalah rakyat terutama dalam situasi kemelutan politik yang melanda kebelakangan ini.

Barisan Kabinet di bawah pimpinan Tan Sri Muhiyiddin Yasin haruslah menetapkan dasar dan hala tuju yang dapat memenuhi aspirasi dan menyelesaikan masalah rakyat.

Ia sudah tentukan akan mengembalikan keyakinan rakyat terhadap kerajaan yang baharu.

Adalah penting barisan jemaah menteri bakal memberi isyarat arah tuju dasar negara terutama dalam urusan ekonomi dan cara menangani wabak penyakit koronavirus yang sedang menular.

Tempoh pemerintahan baharu ini adalah singkat iaitu kurang daripada tiga tahun sebelum menjelang PRU15 maka rakyat harus melihat kemampuan barisan Kabinet ini dalam menunaikan tanggungjawab.

Pemilihan golongan profesional dan teknokrat adalah satu elemen baharu di dalam pentadbiran baharu itu dan ia sudah pastinya memberikan harapan baru kepada rakyat kita.

Saya pasti rakyat kita sudah pasti mampu membuat perbandingan pemerintahan antara dua kerajaan yang berbeza. Politik dahulu amat berbeza dengan politik harus ini.

Kabinet dipilih secara jelas bersih daripada kontroversi atau terpalit sebarang dakwaan perbicaraan kes pecah amanah rasuah dan lain-lain.

Golongan berpengalaman, berkemahiran dan mewakili teknokrat serta bijak pandai dibawa ke Kabinet demi rakyat.

Menteri memerlukan kepakaran diambil agar kombinasi disempurnakan boleh memberikan keyakinan kepada rakyat.

Jelas kombinasi strategik diterjemahkan Perdana Menteri memberikan keyakinan bahawa aspek pembaharuan dalam struktur eksekutif negara akan membawa Malaysia ke hadapan dengan sokongan rakyat.

Persoalan sejauh manakah Kabinet baharu ini mampu menjalankan tugas akan dinilai rakyat dari semasa ke semasa.

Maka amat penting bagi pimpinan baru ini pandai menguruskan persepsi dan cara penyampaian.Kabinet ini haruslah cekap dan perlu bertindak penuh integriti dan barisan menteri dikemukakan bukan sahaja dianggap menarik, bahkan agak pasti dapat diterima rakyat sebagai kerajaan untuk semua lapisan masyarakat.

Pembentukan kerajaan baharu pimpinan Muhyiddin harus kembali ke landasan yang betul dan tidak lagi terperangkap dengan konflik politik yang merugikan rakyat serta negara.

Ketiadaan Timbalan Perdana Menteri adalah pengumuman Kabinet yang dilihat dapat meleraikan keberadaaan pelbagai parti dalam Perikatan Nasional yang masih segar dan baharu.

Ternyata ia solusi terbaik yang menjadi kejutan dalam membina persepsi positif bagi memenuhi aspirasi rakyat.

Apa pun kita tunggu dan melihat strategi menerajui situasi penting dalam portfolio yang diamanahkan.

* H Puvaniten ialah Ketua Biru Perpaduan Nasional Gerakan

 

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi