Berita Gerakan

Isu beca: Keikhlasan kerajaan Pulau Pinang dipersoal

Mac 17, 2022

GEORGETOWN – Keikhlasan Kerajaan Pulau Pinang dalam membantu rakyat yang memerlukan ketika penularan Covid-19 dipersoal apabila didakwa tidak menjalankan tanggungjawab itu dengan baik.

Ia susulan elaun bulanan lebih 100 pengayuh beca di Pulau Pinang dikatakan telah dipotong separuh daripada jumlah yang sepatutnya dibayar.

Naib Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Baljit Singh berkata, tindakan kerajaan negeri itu amat membimbangkan susulan pengayuh beca antara golongan paling terjejas akibat Covid-19 kerana tiada pendapatan sejak dua tahun lalu.

“Perkara ini (elaun bulanan dipotong) tidak sepatutnya berlaku kerana pengayuh beca sudah terseksa dengan keadaan perniagaan mereka selama ini. Ia ditambah pula dengan pemotongan elaun sebanyak RM100.

“Lebih membimbangkan, kita risau ada lagi golongan di negeri ini yang dipinggirkan dengan cara sama namun tidak menyuarakannya dan hanya berdiam diri sahaja,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Pada Rabu, lebih 100 pengayuh beca kesal apabila mendakwa elaun bulanan sebanyak RM200 yang diberikan Kerajaan Pulau Pinang telah dipotong sebanyak RM100 untuk tahun ini.

Selain itu, mereka turut mendakwa pembayaran elaun itu juga tertangguh sejak Januari lalu, yang mana hanya dibayar melalui akaun bank masing-masing pada Selasa setelah mengetahui satu demontrasi akan diadakan di Tingkat 3, Komtar di sini.

Bagaimanapun, Exco Pelancongan dan Ekonomi Kreatif, Yeoh Soon Hin dalam kenyataan balasnya menafikan mengabaikan penarik beca dan memaklumkan bahawa kerajaan negeri telah menggandakan elaun bulanan daripada RM100 kepada RM200, selama enam bulan bermula Jun 2021 hingga Disember 2021.

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi