Berita Gerakan

Jangan campur tangan urusan dalaman negara ini – Gerakan

Feb 18, 2021

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan mengecam tindakan segelintir Ahli Parlimen dari negara ASEAN yang sengaja campur tangan urusan negara.

Presiden Parti Gerakan, Datuk Dr. Dominic Lau menegaskan tindakan tersebut telah membelakangkan semangat penubuhan ASEAN dan prinsip tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman negara-negara anggota yang terdapat dalam piagam ASEAN.

“Apa yang menyedihkan, adanya Ahli Parlimen dari puak pembangkang yang sengaja membenarkan campur tangan kuasa asing dan mencemarkan kedaulatan negara. Ia seolah-olah mempersoalkan kewibawaan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua negara yang memperkenankan Ordinan Darurat 2021.” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dominic berkata, menurut maklumat di laman web ASEAN Parlimentarian For Human Rights (APFHR), pengerusi pertubuhan itu adalah seorang ahli parlimen DAP.

Sekiranya ini benar, ia sangat mengecewakan, dan adalah perbuatan khianat dan derhaka.

“Malaysia merupakan sebuah negara yang berdaulat dan kita ada hak dan cara yang tersendiri untuk menangani sesuatu isu secara dalaman. Gesaan luar adalah kurang matang, dan pembangkang tidak sepatutnya menggunakan kuasa luar sebagai senjata menekankan institusi negara kita,” ujarnya.

Beliau juga berharap pembangkang membantu kerajaan dan sistem perkhidmatan awam dalam menghadapi pandemik Covid-19.

“Seluruh petugas barisan hadapan bertungkus lumus dalam memerangi pandemik ini. Sekarang bukan masa untuk berpolitik keterlaluan, semua pihak seharusnya bekerjasama menentang Covid-19,” katanya. – MalaysiaGazette

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi