Berita Gerakan

Jangan ganggu tugas kerajaan tangani Covid-19, kata Pemuda PN

Jun 15, 2021

PETALING JAYA: Pemuda Perikatan Nasional (PN) meminta tidak ada pihak yang sengaja menimbulkan keresahan dalam kalangan rakyat sehingga mengganggu-gugat tugas utama kerajaan untuk menangani pandemik Covid-19.

Dalam kenyataan bersama hari ini, Pemuda PN berkata, empat fasa dalam Pelan Pemulihan Negara yang dibentangkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin wajar disokong semua pihak.

“Setelah lebih satu tahun kita mendepani cabaran ini dengan strategi dan pendekatan ‘lockdown’, Pelan Pemulihan Negara ini adalah ‘game changer’ untuk membawa kita menuju jalan keluar – ‘exit plan’ kepada permasalahan hari ini,” kata mereka.

Kenyataan itu dikeluarkan Ketua Pemuda PN yang juga Ketua Pemuda PAS Khairil Nizam Khirudin, Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal, Ketua Pemuda STAR Rizal Johari, Ketua Pemuda SAPP Jamain Sarudin dan Pemangku Ketua Pemuda Gerakan Wong Chia Zhen.

Kata mereka, kerajaan hari ini dilihat terus menyokong prinsip demokrasi berparlimen dan Raja Berperlembagaan.

“Pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara ini menjadi indikasi tepat kerajaan hari ini mendukung aspirasi demokrasi apabila dengan tuntas akan memberikan komitmen agar sidang Parlimen boleh diadakan dalam Fasa 3 yang dijangka bakal digapai sekitar September atau Oktober tahun ini,” menurut kenyataan itu.

Sehubungan itu, Pemuda PN menyeru rakyat supaya terus memberi kepercayaan kepada kerajaan dalam menjayakan pelan pemulihan untuk keluar daripada kemelut pandemik yang melanda.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi