Berita Gerakan

Jangan pilih bulu, pesalah mesti di hukum- GERAKAN

Dis 10, 2021

9/12/2021, Keputusan mengekalkan hukuman denda dan hukuman penjara ke atas Najib Razak semalam membuktikan mahkamah Malaysia bebas daripada dipegang oleh mana-mana parti politik.

Menurut, Setiausaha Agung GERAKAN,Mak Kah Keong tindakan tersebut harus dipuji kerana tidak mengira sesiapa pesalah harus dihukum walaupun Perdana Menteri sekalipun.

“Memang menjadi perjuangan parti GERAKAN sendiri untuk mana-mana badan kehakiman ataupun penguatkuasa tidak tunduk kepada tekanan mana-mana pihak.

“Jangan pilih ‘bulu’ pesalah mesti dihukum. Malah saya rasa ini satu perkara yang bakal menjadi perbualan seantara dunia kerana badan kehakiman dan mahkamah kita telus dalam menjalanan tugas,”ujarnya yang juga seorang peguam dalam satu kenyataan hari ini.

Bagi saya, ini juga antara mesej yang baik dan patut ditunjukkan kepada masyarakat daripada dahulu lagi tidak kira pangkat,darjat atau kedudukan sekiranya melakukan kesalahan hukuman wajar diberikan sama rata.

Semalam, tiga hakim dipengerusikan oleh Abdul Karim Abdul Jalil sebulat suara menolak rayuan Najib untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi berkenaan.

Dua lagi hakim yang mendengar permohonan tersebut ialah Vazeer Alam Mydin Meera dan Has Zanah Mehat.

Bagaimanapun hukuman penjara dan denda terhadap Najib ditangguhkan sementara kes dirujuk kepada Mahkamah Persekutuan.

Setiausaha Agung GERAKAN

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi