Berita Gerakan

Kepelbagaian kaum kekuatan negara, pelihara sebaik mungkin

Ogo 31, 2023

ALOR SETAR – Kepelbagaian kaum menjadi kekuatan negara dalam mewujudkan sebuah komuniti Malaysia yang bangga dengan identiti setiap bangsa.

Pengerusi Gerakan Kedah, Wong Chia Zhen berkata, biarpun sehingga kini masih terdapat perbezaan yang belum dapat didamaikan, malah dicemari oleh ‘perang budaya’ yang masih berterusan sehingga memecahbelahkan kesatuan.

Namun, beliau percaya suatu hari nanti masyarakat majmuk ini dapat melangkaui pendirian komuniti dan bekerjasama mewujudkan sebuah bangsa Malaysia yang utuh.

“Pada masa sama kita tetap menghargai identiti setiap kepelbagaian itu,” katanya di sini sempena sambutan Hari Kemerdekaan pada Khamis.

Chia Zhen yang merupakan Exco Sumber Manusia, Masyarakat Cina, India dan Siam serta NGO negeri berkata, bagaimanapun proses pembinaan bangsa bukannya mudah kerana rakyatnya mempunyai fahaman identiti yang berbeza.

“Selepas merdeka 1957, sebuah bangsa baharu dengan identiti baharu diwujudkan dan sejak itu pembinaan bangsa ini diteruskan sehingga hari ini, oleh itu peliharalah ia sebaik mungkin,” ujarnya.

Menurutnya lagi, setiap masyarakat juga perlu mengingati sejarah kemerdekaan negara agar rakyat lebih menghargai nilai kemerdekaan.

“Negara kita terbentuk di bawah satu keadaan yang mana berlakunya ketegangan geopolitik yang dikenali sebagai perang dingin. Ketika itu juga berlaku perang ideologi antara doktrin demokrasi dengan doktrin komunisme.

“Malaya pada ketika itu mengambil pendirian komunisme tidak sesuai dengan demografi tempatan, seterusnya kita membentuk sebuah negara demokrasi. Dengan keunikan tersendiri, kita membentuk Persekutuan Tanah Melayu dan mengamalkan sistem demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan,” jelasnya lagi.

Ketua Pemuda Gerakan Malaysia itu berharap semua anak Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum akan terus bermotivasi dan berganding bahu untuk bergerak seiring dalam membangunkan negara ini.

“Saya ingin menyeru kepada semua untuk meraikan nilai kemerdekaan yang tidak mudah diperoleh ini. Semoga kita terus bersatu padu dan sama-sama membangunkan negara tercinta.

“Saya juga mengucapkan Selamat Hari Kemerdekaan ke-66 kepada seluruh rakyat Malaysia. Semoga negara ini terus aman makmur dan rakyatnya hidup sejahtera,” katanya.

印度庙土地易主被迫搬迁 州政府提供土地 等庙方接受

印度庙土地易主被迫搬迁 州政府提供土地 等庙方接受

(居林19日讯)建在油棕园内的印度庙在土地易主后,面对搬迁问题,引发地方上印裔社群的不满;吉打州印裔事务委员会主席黄佳祯强调,吉打州政府没有拆除该庙的意愿,反而提供一片0.709英亩土地,作为该庙搬迁用途,目前等候庙方的接受。

baca lagi
禁在野党议员进校有失公允  黄佳祯:学校是公共场所

禁在野党议员进校有失公允 黄佳祯:学校是公共场所

(雙溪大年18日訊)吉打州行政議員黃佳禎說,由於團結政府禁止在野黨議員進校園,造成吉打州議員要給州內的華淡小撥款及援助時都要偷偷在校外進行,校方也不敢把所拍的照片上載至社交媒體,情況猶如在野的人民代議士與校方在偷情。

baca lagi