Berita Gerakan

Kerajaan DAP guna kekerasan tangani isu petani – Gerakan

Mac 30, 2022

GEORGE TOWN – Gerakan Pulau Pinang menggesa kerajaan DAP tidak menggunakan kekerasan dalam menangani isu petani di negeri ini.

Ia susulan garis panduan Keselamatan Aktiviti Penanaman Cerun 2021 yang tidak begitu jelas dan sekatan yang dikenakan oleh kerajaan negeri mengemukakan permohonan penanaman di lereng bukit selewat-lewatnya pada 30 Jun ini.

Jurucakap Gerakan Kawasan Sungai Pinang, Mok Kok On berkata, sekiranya gagal petani terbabit bakal berdepan hukuman, sekali gus kerajaan negeri dilihat seolah-olah memaksa petani supaya mengemukakan permohonan.

“Kerajaan negeri perlu memberi perhatian berkaitan luahan petani buah-buahan di negeri ini kerana syarat permohonan terlalu ketat selain terdapat perincian yang terpaksa menanggung kerugian.

“Ramai dalam kalangan petani masih tidak tahu isi kandungan garis panduan baharu itu sehingga takut untuk memohon,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Tambah beliau, kerajaan negeri seharusnya memahami nasib petani dan cuba untuk membantu mereka menyelesaikan masalah bukannya menggunakan kaedah kekerasan. – MalaysiaGazette

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi