Berita Gerakan

Kerajaan negeri P. Pinang tidak guna peruntukan sepenuhnya – Gerakan

Jul 9, 2021

GEORGE TOWN – Parti Gerakan Pulau Pinang mendakwa peruntukkan berjumlah RM1.04 juta oleh Ketua Menteri Pulau Pinang tidak digunakan sepenuhnya dalam membantu rakyat di negeri itu.

Pengerusi Parti Gerakan Pulau Pinang, Oh Tong Keong berkata, persoalan itu timbul selepas beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) mendakwa menerusi kenyataan media bahawa mereka hanya mendapat peruntukan sebanyak RM20,000.

Jelas beliau, berdasarkan peruntukkan RM1.04 juta yang diumumkan Ketua Menteri, Chow Kon Yeow untuk 40 kawasan ADUN, setiap wakil rakwat sepatutnya mendapat RM26,000.

“Mana pergi RM6,000 yang baki itu? Mana pergi baki yang berjumlah RM240,000 yang harus diagihkan kepada rakyat Pulau Pinang di 40 kawasan Dewan Undangan Negeri?

“Malah, pengumuman peruntukan itu dibuat setelah kempen kibar bendera putih bermula dan juga setelah berlakunya sesetengah rakyat Pulau Pinang memasang bendera putih di depan rumah mereka ini sekali gus mencerminkan rakyat negeri ini telah lama menunggu bantuan daripada kerajaan negeri DAP.

“Ini juga secara tidak langsung membuktikan kerajaan negeri Pulau Pinang gagal menghulurkan bantuan dan menjaga kebajikan warga negerinya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Tong Keong, peruntukan berjumlah RM20,000 itu tidak cukup untuk menampung keperluan rakyat di sesebuah kawasan DUN.

“Sebagai contoh, DUN Padang Kota mempunyai 14,476 orang pengundi, masing-masing akan menerima RM1.40 daripada peruntukkan RM20,000 tersebut dan ini tidak termasuk penduduk di kawasan DUN itu yang bukan pengundi.

“Sekiranya, bantuan berbentuk barangan yang diberikan kerajaan negeri bernilai RM50 pula, hanya 400 orang penduduk di setiap kawasan yang akan menerima manfaat tersebut. Maka, jumlah peruntukan itu masih tidak cukup untuk membantu semua rakyat Pulau Pinang yang memerlukan bantuan.

“Selain itu, ketika memberi bantuan kepada beberapa orang, kami juga menerima aduan daripada penduduk di beberapa kawasan bahawa mereka tidak menerima sebarang bantuan daripada negeri Pulau Pinang,” kata Tong Keong.

Dalam perkembangan sama, Tong Keong turut menggesa kerajaan negeri DAP mengikut jejak langkah kerajaan negeri Sembilan dan Johor untuk mengecualikan bayaran sewa premis dan kediaman PPR untuk meringankan beban rakyat yang kehidupan mereka terkesan akibat penularan Covid-19.

“Mengikut laporan berita, kerajaan negeri Pulau Pinang hanya memberi pengecualian bayaran sewa itu pada tahun lepas dan tidak dilanjutkan atau dilaksanakan semula pada tahun ini sungguhpun perintah kawalan pergerakan masih dikenakan kini telah memberi impak kepada rakyat setempat,” ujar beliau. – MalaysiaGazette

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi