Berita Gerakan

Kerajaan perlu asingkan sisa klinikal

Apr 4, 2020

KUALA LUMPUR – Kerajaan digesa supaya mempertimbangkan pengasingan sisa klinikal di semua lokasi pusat pembuangan sampah seperti tempat pengasingan bahan kitar semula untuk mengelakkan lambakan bahan-bahan klinikal di tempat-tempat awam.

Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia, Datuk Dr. Dominic Lau Hoe Chai berkata, langkah itu wajar dilakukan bagi mengelak pencemaran dan jangkitan penyakit lain.

Katanya, penggunaan yang bersifat sementara menyebabkan hasil pembuangannya menjadi semakin banyak terutamanya di pusat kesihatan seperti hospital dan klinik.

“Selagi rangkaian Covid-19 masih belum dapat diputuskan, penggunaan alat kesihatan sedemikian akan terus meningkat.

“Oleh itu, pengasingan sisa klinikal ini wajar dilaksanakan dan diurus dengan baik demi keselamatan bersama.” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Tambah Dominic, kerajaan perlu melaksanakan pengasingan sisa klinikal untuk mengurangkan kadar pencemaran alam sekitar dalam negara.

Ujarnya, dengan cara itu, rakyat akan lebih berdisplin untuk lebih praktikal dalam urusan sisa bahan buangan sampah, terutamanya yang membabitkan sisa klinikal dan bahan kitar semula.

“Kaedah ini bukan sahaja berkesan untuk mencegah penyebaran Covid-19 dalam kalangan rakyat, malah dapat memelihara alam flora daripada terus dicemari pelbagai wabak lain,” jelasnya.

胡栋强讥安华上台即降油价

胡栋强讥安华上台即降油价

(槟城11日讯)民政党署理主席胡栋强调侃首相拿督斯里安华,如果没患上选择性失忆症,不该只记得2008年的事,而忘了过后的,甚至是发生在2022年的事!

baca lagi