Berita Gerakan

Kibaran bendera putih kegagalan wakil rakyat?

Jul 13, 2021

Fenomena kibaran bendera putih kini berleluasa semenjak dipopularkan di platform-platform media sosial yang mana rakyat yang tengah sengsara pada waktu pandemik Covid-19 mula mengibarkan bendera putih di depan rumah masing-masing tanpa mengira perasaan segan dan malu bagi  mendapatkan bantuan daripada penduduk sekitar supaya tampil  membantu mereka.

Sebenarnya kibaran bendera putih ini menggambarkan wujudnya golongan yang susah di kawasan-kawasan wakil rakyat masing-masing. Sekiranya kibaran bendera putih ini terlalu banyak di satu-satu kawasan, maksudnya wakil rakyat harus bekerja keras untuk mengenal pasti rakyat yang terjejas berikutan pandemik ini.

Sehubungan itu, wakil rakyat tidak perlu membanggakan diri dengan sekadar memuatkan gambar-gambar bendera putih di kawasan mereka malah ia menunjukkan pejabat wakil rakyat gagal mengenal pasti rakyat yang susah pada waktu pandemik ini.

Paling tidak, wakil rakyat perlu mengukuhkan hubungan dengan wakil-wakil penduduk di kawasan masing-masing agar mereka mengetahui keadaan rakyat di kawasan masing-masing. Hubungan dengan ketua-ketua komuniti setempat amat penting, tidak kira bangsa dan agama.

Kadang-kadang kita terkejut melihat satu-satu kes di mana penduduk  terpaksa hidup di dalam kereta kerana gagal membayar sewa. Lebih menyedihkan, ada yang bermasalah untuk membayar sewa kediaman dan sebagainya lalu mengambil keputusan membunuh diri.

Jadi, peranan wakil rakyat juga dipertikaikan di sini kerana sekiranya hubungan mereka kuat dalam kalangan masyarakat setempat, musibah seperti ini tidak akan berlaku kerana bunuh diri semakin meningkat di waktu pandemik ini.

Kita tidak mahu hanya jiran dan masyarakat setempat di satu-satu kawasan tampil cepat membantu mereka yang mengibarkan bendera putih. Rakyat Malaysia terkenal dengan sikap murah hati dan saling bantu-membantu tetapi pada masa sama tidak harus menenggelamkan tugas dan tanggungjawab wakil rakyat. Paling tidak, informasi berkenaan harus sampai di pejabat wakil rakyat di kawasan berkenaan.

Setiap wakil rakyat harus merangka jawatankuasa pandemik yang tersendiri di kawasan masing-masing agar tiada penduduk sengsara yang terlepas pandang. Ini kerana setiap wakil rakyat perlu mempunyai pemahaman atau terdedah dengan maklumat yang tersebar luas dalam platform-platform media sosial bahawa sekiranya sesuatu kawasan itu dinaikkan bendera putih, ia bakal mengundang persepsi dalam kalangan rakyat bahawa wakil rakyat tidak menjalankan tugas dengan berkesan  dalam soal kebajikan rakyat. Ini yang akan dipertikaikan oleh rakyat, apatah lagi perkongsian maklumat di platform media sosial lagi cepat dan mampu meraih banyak sokongan.

Usaha kibaran bendera putih membuka ruang untuk kita membantu mereka yang sengsara pada waktu pandemik ini, malah boleh juga mengenal pasti bantuan-bantuan lain yang diperlukan seperti kemudahan tablet bagi pembelajaran dalam talian pelajar-pelajar miskin dan juga membantu mereka yang terdedah kepada faktor emosi, tekanan serta murung yang memerlukan bantuan kaunseling.

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

大年二街后巷艺术街建竣 小贩求回当地营业

(双溪大年6日讯)大年二街后巷“艺术街”(Siar Seni)已启用数月,原在后巷摆摊的华裔小贩,早前获得市议会官员口头答应工程竣工后就能搬回原地摆摊,但至今未接获指示,希望市议员练韦见向市议会反映。

baca lagi
胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

胡栋强声援赵明福组织 抨行动党掌权后遗忘承诺

(槟城6日讯)民政党署理主席胡栋强认为,行动党有义务协助赵明福家人,而不是当了政府之後就以冷态度对待赵家,毕竟,行动党曾多次承诺会协助赵家,包括也承诺将协助赵家与首相安华会面,但到今天都无法兑现,所以才会发生昨日新古毛“找首相”事件。

baca lagi
槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州垃圾源头分类 执法前应加强宣导

槟州民政党公共投诉局主任黄义恩促请槟州政府,在展开垃圾源头分类执法行动之前,应该再加强教育宣导工作,让人民了解垃圾分类可循环的重要性,以及其对垃圾填埋场与环保工作的影响。

baca lagi