Berita Gerakan

Pemuda Gerakan Gesa Saringan Besar-Besaran Di Zon Merah

Jun 1, 2021

1 JUN: Sudah tiba masanya Kerajaan Persekutuan melaksanakan saringan besar-besaran COVID-19 di kawasan zon merah berikutan kes penyebaran wabak itu yang semakin meningkat dan membimbangkan.

Pemangku Ketua Pemuda Gerakan, Wong Chia Zhen, berkata ini perlu dilakukan kerana kemungkinan terdapat mereka yang telah dijangkiti belum dikenalpasti kerana kebanyakan kes positif kini tidak mempunyai simptom.

Beliau yakin saringan besar-besaran itu jika dilaksanakan segera pasti berkesan disebabkan Pergerakan orang ramai sudah dapat dikawal berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara penuh oleh kerajaan.

“Kes jangkitan harian dua minggu dari hari ini pasti turun mendadak kerana rantaian penyebaran virus diputuskan apabila mereka yang didapati positif dihantar ke pusat kuarantin.

“Setahun dari penularan wabak Covid-19, proses dan pengendalian saringan sudahpun matang dan diperkenalkan di klinik swasta seluruh Malaysia, untuk kedua-dua kaedah saringan iaitu RT-PCR dan RTK-Antigen.

“Keputusan saringan juga dapat diterima dalam jangka masa sehari. Jadi, pelaksanaan saringan boleh diagihkan kepada klinik-kinik swasta yang berada dalam zon merah supaya saringan penuh ini boleh dilakukan dalam masa yang singkat,” katanya.

Dalam pada itu, Chia Zhen memberitahu tempoh PKP penuh ini merupakan satu tempoh ‘cooldown’ yang memberi kesempatan kepada kerajaan untuk melaksanakan pelbagai usaha bagi mengawal penularan COVID-19.

“Saban hari kes jangkitan COVID-19 mencecah angka beribu. Tempoh ini dapat mengehad pergerakan berkelompak dalam kalangan masyarakat.

“Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin telahpun mengumumkan beberapa langkah untuk mempercepat kadar imunisasi.

“Jadi, ini adalah tepat pada masanya, sekiranya saringan besar-besaran dibuat serentak dengan inisiatif kerajaan yang baru ini,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

刘华才讥讽议长是安华政府的胶印

(吉隆坡12日讯)民政党全国主席拿督刘华才博士认同下议院议长丹斯里佐哈里确实不是邮差,以佐哈里处理前土团党国会议员的方式,充其量只是团结政府的“胶印”。

baca lagi
警局晚上10时后关门 降低警队威信

警局晚上10时后关门 降低警队威信

(新山10日讯) 针对内政部长赛夫丁纳苏申宣布,全国各地警察局在晚上10时关闭大门,民政党全国总秘书罗家荣抨击,上述做法根本是让警队威信下降,且为民众带来负面影响的事情,让人民感到不安。

baca lagi