Slide SERTAI KAMI SUMBANGAN SERTAI KAMI SUMBANGAN

Berita Gerakan

Peningkatan kluster pendidikan cetus kebimbangan ibu bapa – Gerakan

Jan 26, 2022

GEORGE TOWN – Parti Gerakan menggesa Kementerian Pendidikan menambah baik langkah pencegahan Covid-19 di sekolah susulan terdapat peningkatan wabak itu sejak pembukaan sekolah pada 9 Januari.

Timbalan Presiden Parti Gerakan, Oh Tong Keong berkata, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan perlu menjalankan penyiasatan untuk mengenal pasti punca peningkatan kluster pendidikan sebanyak 313.3% dalam tempoh seminggu itu.

Jelas beliau, peningkatan mendadak dalam kluster pendidikan mencetus kebimbangan terhadap ibu bapa untuk menghantar anak mereka belajar secara bersemuka.

“Sepanjang tempoh minggu lalu, terdapat 62 kluster pusat pendidikan dan keadaan ini amat serius dan merisaukan.

“Pihak berkuasa harus memandang serius kluster pendidikan yang semakin meningkat ini yang mungkin akan menyebabkan tercetusnya kluster baharu yang lain kerana ibu bapa masing-masing mempunyai aktiviti sosial mereka.

“Sehubungan itu, kami menggesa kerajaan memperketatkan penguatkuasaan untuk memastikan keadaan Covid-19 di negara kita terkawal,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Tambah Tong Keong, tindakan tegas harus diambil terdapat warga sekolah tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) hingga menyebabkan tercetusnya kluster pendidikan.

“Tindakan itu bukan untuk menghukum sebaliknya bagi memastikan semua orang mematuhi SOP mengekang penularan Covid-19,” ujar beliau. – MalaysiaGazette

刘华才:关注难民安保隐忧

刘华才:关注难民安保隐忧

上周发生了528名罗兴亚难民从槟城双溪峇甲扣留中心集体逃跑事件后,警方积极展开追捕行动,目前仍在追查还未落网的60多人下落.

baca lagi
民政党木威区 重启3服务中心

民政党木威区 重启3服务中心

(实兆远28日讯)来届大选将至,民政党木威区部要在木威国席内的3个主要城镇,即爱大华、班台及实兆远重开服务中心,为民服务.

baca lagi