Berita Gerakan

Peningkatan kluster pendidikan cetus kebimbangan ibu bapa – Gerakan

Jan 26, 2022

GEORGE TOWN – Parti Gerakan menggesa Kementerian Pendidikan menambah baik langkah pencegahan Covid-19 di sekolah susulan terdapat peningkatan wabak itu sejak pembukaan sekolah pada 9 Januari.

Timbalan Presiden Parti Gerakan, Oh Tong Keong berkata, Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kesihatan perlu menjalankan penyiasatan untuk mengenal pasti punca peningkatan kluster pendidikan sebanyak 313.3% dalam tempoh seminggu itu.

Jelas beliau, peningkatan mendadak dalam kluster pendidikan mencetus kebimbangan terhadap ibu bapa untuk menghantar anak mereka belajar secara bersemuka.

“Sepanjang tempoh minggu lalu, terdapat 62 kluster pusat pendidikan dan keadaan ini amat serius dan merisaukan.

“Pihak berkuasa harus memandang serius kluster pendidikan yang semakin meningkat ini yang mungkin akan menyebabkan tercetusnya kluster baharu yang lain kerana ibu bapa masing-masing mempunyai aktiviti sosial mereka.

“Sehubungan itu, kami menggesa kerajaan memperketatkan penguatkuasaan untuk memastikan keadaan Covid-19 di negara kita terkawal,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Tambah Tong Keong, tindakan tegas harus diambil terdapat warga sekolah tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) hingga menyebabkan tercetusnya kluster pendidikan.

“Tindakan itu bukan untuk menghukum sebaliknya bagi memastikan semua orang mematuhi SOP mengekang penularan Covid-19,” ujar beliau. – MalaysiaGazette

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

天气炎热人民用水电量增 王煦棱促折扣费用予民

民政觉全国妇女组署理主席王煦棱指出,近数月来,我国天气炎热,人民用水量与用电量都无可避免增加了,加上水费与电费已大幅度调涨,生活成本又飙升,人民实在吃不消,因此促请政府应体恤人民,并寻求途径让国能与供水机构为人民提供特别折扣优惠,以减轻人民的沉重负担。

baca lagi
仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

仍有机会重返为朝 民政不忘初衷面对挑战

(吉隆坡26日讯)民政党主席拿督刘华才强调,该党在过去56年创党历史中,面对过一朝二野,从反对党到执政党,再由执政党换回反对党,这些都像是在考验全体党员的意志和信心,并且相信只要“不忘初衷”,万众一心面对挑战,有朝一日仍有机会重返为朝,继续为国为民服务。

baca lagi
槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

槟水费没必要涨价 PBA应寻策应对高用水量

(槟城26日讯)槟州民政党公共投诉局主任黄义恩指出,槟州供水机构首席执行员巴玛纳登所提出的“槟城人用水量高须涨水费”论,根本就是站不住脚的说法,因为更高用水量与需求量,表示槟州供水机构将收获更多水费,所以应该没有必要涨价!

baca lagi